Piispa Laajasalo vihkii jälleen lehtorin Lähetysyhdistys Kylväjän työhön

Piispa Teemu Laajasalo vihkii lehtorin virkaan Lähetysyhdistys Kylväjän hallinnon asiantuntijan Pia Heikkisen ensi sunnuntaina 3. marraskuuta Helsingin tuomiokirkossa. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli kertoi keskiviikkona, että vihkimysmessussa on yksi papiksi vihittävä, yksi lehtoriksi vihittävä ja 11 diakonian virkaan vihittävää.

Kyseessä on toinen lehtorinvihkimys Helsingin hiippakunnassa lyhyen ajan sisällä. Vuosi sitten Teemu Laajasalo vihki lehtoriksi aluekoordinaattori Katariina Leskelän niin ikään Kylväjän palvelukseen. Vuoden takainen lehtorinvihkimys oli Helsingin hiippakunnassa ensimmäinen kymmeneen vuoteen.

Lehtoreita on seurakuntien palveluksessa puolisen tusinaa ja järjestöjen palkkalistoilla kymmenkunta. Virka luotiin alun perin 1960-luvulla, kun kirkolliskokous pohti naisten pappeutta ja päätyi luomaan kokonaan uuden viran. Pätevyysvaatimukset olivat samat kuin papeilla, mutta sukupuoleltaan lehtorin tuli olla nainen. Nykyisin lehtoriksi voitaisiin vihkiä myös miehiä.

Käytännössä lehtorien vihkimykset vähenivät merkittävästi sen jälkeen, kun naisia alettiin vihkiä papeiksi vuonna 1988.

Lähetysyhdistys Kylväjän linjauksen mukaan pappisvirka kuuluu miehelle. Tästä syystä järjestössä ei ole työsuhteessa naispuolisia pappeja. Kylväjän linjauksista voit lukea lisää täältä.

Piispa Laajasalo kommentoi Kotimaa24:lle vuosi sitten, että lehtorinvirka on "yksi vaihtoehto tehdä työtä ja toteuttaa kutsumusta kirkon sisällä kirkon järjestyksen mukaan".

– Lehtoriksi vihittäviltä edellytetään yhteistyötä kaikkien kanssa samoilla periaatteilla kuin papeiltakin, Laajasalo vastasi tuolloin.

Kylväjän lähetysjohtaja Taneli Skyttä vahvistaa, että Pia Heikkinen jatkaa työtään Kylväjän hallinnon asiantuntijan tehtävässä myös lehtorinvihkimyksensä jälkeen.

Kuva: Pasi Leino

Lue myös arkistojuttu (2018):

Piispa Laajasalo vihki lehtorin lähetysjärjestön tehtäviin – "Yksi vaihtoehto toteuttaa kutsumusta"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.