Piispa Teemu Laajasalo HS:ssa: Rokottamaton päättää kaikkien terveydestä, elämästä ja vapaudesta

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo. Kuva: Jani Laukkanen / Kirkon kuvapankki

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo ottaa Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan tiukasti kantaa siihen, että koronarokotuksia on käsiteltävä yhteisön asiana. Hän toteaa, että pandemian alussa näkyi heikompien ja hauraampien suojeluhalua, mutta rokotteiden saatavuuden jälkeen keskustelu on tuntunut kaventuvan yhteisöstä yksilöön.

Laajasalon mukaan rokottamaton kantaa vastuun lähimmäisen kärsimyksestä ja kuolemasta.

Laajasalo toteaa, että ihmisellä on vapaus elää epäterveellistä ja itselleen vaarallista elämää.

"Syyttömiä ja syyllisiä hoidetaan yhtä hyvin. Tämä on hyvä periaate", Laajasalo kirjoittaa.

Hän kuitenkin kysyy, pitäisikö meidän arvioida rokotteista kieltäytymistä toisten elämän kurjistamisen tai lyhentämisen näkökulmasta. Laajasalo toteaa, että kirkon työntekijät ovat kohdanneet puolentoista vuoden aikana lukemattomia tilanteita, joissa kulkutaudin aiheuttama välillinen kärsimys tuntuu kohtuuttoman kovalta.

"Onko rokotus lopulta yksilön vai yhteisön kysymys? Pitääkö yksilön valinnanvapauden turvata myös toisten vaarantaminen? Miksi yksilöllä pitäisi olla oikeus estää toisen ihmisen syöpähoidot tai leikkaustarve? Miksi yksilöllä pitäisi saada olla oikeus välillisesti estää sellainen sairaanhoito, missä vaikean syntymän hetkellä läheiset voivat olla läsnä? Miksi yksilöllä pitää olla oikeus tuomita toinen kuolemaan yksinäisyydessä ilman kädestä kiinni pitäviä rakkaita?"

Laajasalon mukaan rokottamaton ihminen toimii tieteenvastaisesti ja osoittaa ymmärtämättömyyttä, mutta paljon vakavampaa on se, että hän toimii itsekkäästi, moraalittomasti eikä välitä toisten ihmisten kärsimyksestä tai kuolemasta. Piispa kirjoittaa, että jokaisen ihmisen, jolla ei ole siihen lääketieteellistä estettä, on velvollisuus ottaa rokote.

"Vähitellen on myös kiristettävä kaikkia mahdollisia rokottamattomien rajoituksia; matkustusrajoituksia, koronapassivaatimuksia sekä eri työpaikoilla edellytettäviä todistuksia, jotta tilanne muuttuu", Laajasalo kirjoittaa.

"Rokottamaton ei tee päätöksiä omasta terveydestään, elämästään ja vapaudestaan, vaan kaikkien. Rokotus on aina yhteisön valinta. Sen seurauksia ei lähtökohtaisesti kanna yksilö, vaan koko ympäröivä yhteiskunta."

Kirjoituksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös:

"Tästä olemme samaa mieltä" – Piispa ja vapaa-ajattelija julkaisivat vetoomus­­videon korona­­rokotusten puolesta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.