Piispa Keskitalon hiipassa on ylösalaisin käännetty risti – mistä on kyse?

Sosiaalisessa mediassa on ehditty hämmästellä Oulun eilen sunnuntaina vihityn piispa Jukka Keskitalon hiipassa olevaa ristiä. Se on nurin päin, kuten satanisteilla ja joillakin heavy metal -yhtyeillä.

Kirkollisessa symboliikassa nurin päin käännetty risti on niin sanottu pietarinristi. Tarinan mukaan apostoli Pietari ristiinnaulittiin, mutta hän ei katsonut olevansa arvollinen tulemaan ristiinnaulituksi samalla tavalla kuin Jeesus. Pietari pyysi roomalaisia kääntämään edes ristin ylösalaisin, mihin teloittajat suostuivat.

Pietarinristi on nurin päin käännetty latinalainen risti, eli sen yläsakara on pitempi kuin alasakara.

– Voi hyvänen aika, huokaa Keskitalon piispan asun suunnitellut oululainen tekstiilitaitelija Moosa Myllykangas kuultuaan puheet satanistisesta rististä hiipassa.

– Turhaa panettelua. Kyllä ihmisten pitäisi olla vähän sivistyneempiä. Kyse on pietarinristi, joka päätyi hiippaan sommittelullisista syistä ja taiteilijan vapaudella.

Myllykangas kertoo, että piispanasua on suunniteltu yhdessä tilaajan eli kapitulin kanssa, eikä mielleyhtymä satanistiseen ristiin ole tullut vastaan missään vaiheessa.

– Olen tehnyt kirkkotekstiilejä ja olen hyvin selvillä kirkollisesta symboliikasta.

Ylösalaisin käännetty risti on nykyisin myös uskonnonvastaisuuden ja satanismin vertauskuva varsinkin populaarikulttuurin vaikutuksen myötä.

Kuva: Sanna Krook / Kirkon kuvapankki.

Lue myös:

Jukka Keskitalo vihkimysmessussa: Pyhiinvaeltajalle mikään ajallinen ei ole vierasta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.