Piispa Kalliala Radio Deissä: Herätysliikkeet ovat rikkaus, kun ne pysyvät kirkon piirissä

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala varoittaa herätysliikkeitä itseriittoisesta ajattelusta. Kallialalta kysyttiin Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunnilla keskiviikkona, pitääkö hän herätysliikkeitä rikkautena.

– Oikeastaan tulee vähän vallaton ajatus mieleen tuosta rikkaudesta, että ”minä olen rikastunut enkä mitään tarvitse”. Silloin voi sanoa, että herätysliikkeet ovat vähän hankalalla tiellä, jos herätysliikkeet itse ymmärtävät itsensä tällä tavalla: sellaisena rikkautena, joka on rikkaampaa kuin muitten tai joka edustaa parempaa evankeliumia.

Kalliala huomautti, että herätysliikkeet ovat ennemminkin perinneliikkeitä, jotka edustavat tietynlaista alaperinnettä.

– Ne ovat alueellisia, niihin synnytään tai niihin kasvetaan. Ei niinkään, että niihin käännytään. Niissä on kyse tietynlaisesta kristinuskon ymmärtämisen tavasta, hän toteaa.

– Kun kristillinen usko ja ihmisen ja Jumalan suhde on niin tavattoman monimuotoinen ja niin tavattoman rikas, niin ei ole mikään ihme, että on olemassa tällaisia alaperinteitä.

Kalliala sanoo pitävänsä herätysliikkeitä rikkautena silloin, kun ne pysyvät kirkon herätysliikkeinä ja tuovat omat oivalluksensa kirkon jakoon.

Kalliala: Kirkossa on eri käsityksiä paljon keskeisimmissä asioissa

Kalliala kommentoi keskustelua samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä toteamalla, että hän toivoo professori Eila Helanderin ehdottamaan malliin perehtymistä. Mallissa Suomen evankelis-luterilainen kirkko pitäisi kiinni avioliittokäsityksestään, mutta hyväksyisi samalla toisenlaisen avioliittokäsityksen eli sateenkaarivihkimisten olemassaolon.

Toistuvien kyselyjen jälkeen Kalliala kertoi myös oman kantansa vihkimiseen.

– Kun te nyt olette innostuneet tinkaamaan, niin totta kai riippuen, mistä täsmällisesti äänestetään, itse näen asian sillä tavalla, että meidän kirkossa olisi mahdollista omaksua myöskin sen kaltainen kanta, jossa samaa sukupuolta olevia puolisoita voitaisiin vihkiä avioliittoon.

Vastoin kirkon linjaa toimivia pappeja Kalliala pohti näin:

– Jos tätä samaa toimintamallia lähtisi soveltamaan muihinkin kohtiin, tulee aika hankala tilanne, tietynlainen anarkistinen tilanne.

Ylipäänsä hänen mukaansa oma kanta sateenkaarivihkimisistä ei ole olennainen piispan viran ja tehtävän kannalta.

– Näen oman tehtäväni sellaisena, että meidän pitäisi pyrkiä sen kaltaiseen yhteyteen, jossa kysymys vihkimisestä ei riko kirkon ykseyttä ja yhteyttä.

Kalliala huomautti, että kirkossa on eri käsityksiä naispappeudesta ja kasteesta, ”joissa tullaan paljon keskemmälle meidän kristillistä uskoa ja joiden kanssa olemme oppineet elämään yhdessä”.

Piispan kyselytunnilla Kallialalta kysyttiin myös USKOT-foorumista, esikoislestadiolaisista ja diakoniasta. Studiossa hänen kanssaan keskustelivat Radio Dein ohjelmapäällikkö Kai Kortelainen, Kotimaan artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen, Porin seurakuntien viestintäjohtaja Matti Kuhna ja Uuden tien toimituspäällikkö Matti Korhonen.

Ohjelma on kuultavissa uusintana sunnuntai-iltana kello 20–21. Lisäksi sen voi kuunnella kuukauden ajan lähetyksen jälkeen Radiot.fi-palvelussa.

Kuva: Pasi Leino

Lue myös:

Piispa Matti Repo: Jumalanpalvelusyhteisön messu ei voi olla protesti seurakuntaa vastaan

Arkkipiispa Kari Mäkinen kyselytunnilla: Vihkijäksi ilmoittautuminen on ”selkeää ja reilua”

Edellinen artikkeliIS: Jyväskylän seurakunta jakaa rullan jeesusteippiä uuden toimitilan 100 ensimmäiselle vieraalle
Seuraava artikkeliToiminnallinen tulos pakkasella vuodesta 2008 alkaen – Kansanlähetys aloittaa yt-neuvottelut

Ei näytettäviä viestejä