Piispa Jukka Keskitalo Oulun seksuaalirikoksista: ”Uutiset ovat järkyttäneet minua sydänjuuria myöten”

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ottaa kantaa Oulua järkyttäneisiin seksuaalirikoksiin. Poliisi epäilee Oulussa useita ulkomaalaistaustaisia miehiä alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

– Uutiset Oulussa tapahtuneista alaikäisten raiskauksista ja seksuaalisista hyväksikäytöistä ovat järkyttäneet minua sydänjuuria myöten. Haluan ilmaista myötätuntoni uhreille ja heidän läheisilleen. Rukoilen heille voimaa toipumiseen. Yhdyn tasavallan presidentti Sauli Niinistön arvioon, että teot osoittavat poikkeuksellista epäinhimillisyyttä, piispa Jukka Keskitalo sanoo.

Käräjäoikeus on vanginnut Oulussa seitsemän miestä epäiltyinä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai törkeästä raiskauksesta. Tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen sanoi Iltalehdessä, että osa epäillyistä on saanut Suomen kansalaisuuden ja osa on maassa pakolaisstatuksella.

Rikosten uhrit ovat alaikäisiä tyttöjä.

Se, että teoista epäiltynä on useita ulkomaalaistaustaisia, tekee Keskitalon mielestä tapauksen käsittelystä erityisen vaativaa ja herättää kaksi ajatusta.

– Yhtäältä on tapahtumien järkyttävyydestä huolimatta pyrittävä pidättäytymään kaikkien turvapaikanhakijoiden leimaamisesta. Siitä ei hyötyisi kukaan. Poliisi ja muut viranomaiset ansaitsevat kaiken tukemme pyrkiessään selvittämään tapahtumien kulkua, Keskitalo toteaa.

– Toisaalta tapahtumat osoittavat, että lisääntyvän maahanmuuton myötä Suomeen tulee myös kulttuurisia piirteitä, joita yhteiskunnan ei yksinkertaisesti pidä hyväksyä.

Keskitalo viittaa Helsingin hovioikeudessa äskettäin käsiteltyyn tapaukseen, jossa syyrialaistaustainen, raiskauksista tuomion saanut henkilö vaati lievennystä tuomioonsa vetoamalla kulttuurieroihin. Raiskaajan mukaan naisen ja miehen asema suomalaisessa yhteiskunnassa on erilainen kuin mihin hän oli synnyinmaassaan tottunut. Siksi saatuun tuomioon olisi hänen mielestään pitänyt saada lievennystä. Asiasta uutisoi muun muassa Helsingin Sanomat.

– Tähän haluan sanoa ehdottoman vastalauseeni. Tällainen kulttuurinen moninaisuus ei todellakaan ole rikkaus, vaan piirre, joka on määrätietoisesti kitkettävä pois. Onneksi Helsingin hovioikeus ei lieventänyt tuomiota ja näin osoitti, ettei suomalainen yhteiskunta tällaista hyväksy.

Maahanmuuttajien kotoutuksessa miehen ja naisen tasavertaisen aseman alleviivaamiseen on Jukka Keskitalon mukaan kiinnitettävä aiempaa enemmän huomiota.

– Haluan korostaa, että uhri tai hänen vanhempansa eivät ole koskaan syyllisiä. Oulun tapahtumat osoittavat myös sen, että sosiaalinen media toimii yhä useammin kanavana houkutella lapsia hyväksikäytön uhreiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhempina meidän on yhä tarkemmin pyrittävä olemaan tietoisia, millä sivustoilla lapsemme verkossa liikkuvat.

”Ei pidä turtua somemaailmaan”

Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen kertoo huomanneensa, että oululaiset on vallannut kollektiivinen suru ja huoli.

– Omaan kuplaani ei ole yltänyt sellaista, että jotakin kansanosaa kohtaan alkaisi mitään vainoa. Enemmän tämä on kääntynyt yhteisöllisyyden vaalimiseen. Sympatiat ovat vahvasti perheiden, nuorten ja lasten puolella ja niin pitääkin olla, Saarinen sanoo.

Saarinen kiinnittäisi entistä enemmän huomiota turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa tehtävään kulttuuriseen ja seksuaalikasvatukseen ja siihen, miten Suomeen tulevia pakolaisia kohdataan ja mitä heille kerrotaan yksilön koskemattomuudesta.

Oululaisia hän kehottaa keskittymään yhteisölliseen hyvinvointiin ja olemaan nuorten kanssa hereillä ja valppaina.

– Ei pidä turtua somemaailmaan. Tiedän itse 10-vuotiaan tytön ja 13-vuotiaan pojan äitinä, miten siihen turtuu.

Saarinen muistuttaa, että somemaailmassa on huijareita, jotka esiintyvät julkkiksina ja haluavat liittyä lasten seuraajiksi. Se hivelee itsetuntoa, mutta johtaa harhaan. Hän itse on keskustellut kotona tyttärensä kanssa asiasta.

– Minun lapsuudessani oli namusetiä, jotka kutsuivat mukaan karkkia ostamaan. Kyllä silloinkin vanhemmat varoittivat meitä, mutta eivät he silloinkaan olleet koko ajan paikalla meitä vahtimassa. Nyt on erilaiset foorumit käytössä, ja lapset ovat niissä niin suvereeneja. Uhriksi joutuu täysin yllättäen, Saarinen toteaa.

Kuva: Olli Seppälä. Oulun tuomiokirkko.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliArkkipiispa: Jokaisen papin tulee voida työskennellä ilman, että hänen pappeuttaan kyseenalaistetaan
Seuraava artikkeliPiispainkokous ei esitä Lähetyslentäjiä kirkon lähetysjärjestöksi – ”Edellytykset eivät täyty”

Ei näytettäviä viestejä