Piispa Jolkkonen: Paavi näytti uudelle yhteiselle julistukselle vaaleanvihreää valoa

Kuopion piispa Jari Jolkkonen on tyytyväinen suomalaisen ekumeenisen delegaation ja paavi Franciscuksen tapaamiseen Roomassa Pyhän Henrikin päivänä lauantaina.

– Paavin tapaamisessa tärkeää oli aito keskustelu. Hän oli selvästi perehtynyt puheeseen etukäteen ja vastasi sen kaikkiin osiin, Jolkkonen kertoo.

Tapaamisessa Jolkkonen piti paavi Franciscukselle puheen, jonka ytimessä oli ehdotus uuden luterilais-katolisen yhteisen julistuksen laatiminen kirkosta, ehtoollisesta ja kirkon virasta.

Paavi Franciscus ei vastauspuheessaan suoraan kommentoinut ehdotusta. Jolkkosen mukaan tämäntyyppisissä tapaamisissa ei ole tapana tehdä voimakassanaisia aloitteita eikä myöskään vastata niihin aivan yksiselitteisesti.

– Kun tämä otetaan huomioon, paavin puheessa näytettiin vaaleanvihreää valoa toivomukselleni uuden Kirkko-asiakirjan valmistelemiseksi. Se olisi ikään kuin jatko-osa Yhteiselle julistukselle vanhurskauttamisopista, jonka allekirjoittamisesta tulee nyt 20 vuotta.

Jos vanhurskauttamis-asiakirja saa jatko-osakseen Yhteisen julistuksen kirkosta, ehtoollisesta ja virasta, aletaan silloin Jolkkosen mukaan olla jo aika lähellä maalia eli ehtoollisyhteyttä ja kirkkojen näkyvää ykseyttä.

Paavi Franciscus: Pyhä Henki johtaa meitä tavoilla, joita tänään emme voi kuvitellakaan

Vastauspuheessaan Franciscus kiitti Jolkkosta kohteliaista sanoista ja kallisarvoisista rukouksista.

– Olen kiitollinen myös siitä, että hän kiinnitti huomiomme siihen, että meidän on ennen kaikkea toteutettava yhteistä rakkauden palvelusta ja yhteistä uskon todistusta, paavi Franciscus sanoi.

Franciscus totesi yhteisen rukouksen, evankeliumin julistamisen sekä köyhien ja tarvitsevien palvelemisen pitävän kirkot tiellä, joka etenee kohti näkyvän ykseyden päämäärää.

Paavi muistutti, että teologiset ja kirkko-opilliset kysymykset, jotka yhä etäännyttävät kirkkoja, voidaan ratkaista vain tämän yhteisen matkan kuluessa pakottamatta ja ennustamatta, miten ja milloin se tapahtuu.

– Mutta voimme olla varmoja, että jos olemme kuuliaisia Pyhälle Hengelle, hän johdattaa meitä tavoilla, joita tänään emme voi kuvitellakaan. Meidät on kutsuttu tekemään kaikki voitavamme edistääksemme kohtaamista ja ratkaistaksemme rakkaudella väärinymmärrykset, vihamielisyydet ja ennakkoluulot, jotka vuosisatojen ajan ovat tuhonneet suhteitamme, paavi sanoi.

Tiehen kohti teologista konsensusta on antanut panoksensa viimeaikainen suomalaisen luterilais-katolisen dialogikomission julistus kirkosta, eukaristiasta ja virasta, otsikoltaan Communion in Growth (suom. Kasvavaa yhteyttä).

– On jatkettava dialogia, vietävä eteenpäin sitä, mikä on aloitettu, paavi Franciscus kehotti.

Jolkkonen: Kirkkomme ykseys ei voi perustua sulautumiselle

Jolkkosen mukaan koko Rooman-vierailu on tuntunut mielekkäältä.

– Perjantaina suomalaisten Communion in Growth -asiakirjaa käsiteltiin akateemisessa asiantuntijaseminaarissa, lauantaina paavin vastaanotolla ja maanantaina yhteisissä neuvotteluissa Paavillisen ykseysneuvoston eli Vatikaanin ekumenia-osaston kanssa. Reformaation merkkivuoden yhteinen vietto on selvästi sulattanut jäitä ja vahvistanut yhteistä luottamusta, Jolkkonen arvioi.

Ykseysneuvoston keskusteluissa Jolkkonen linjasi ekumenian näkymiä.

– Sanoin ykseysneuvoston kokouksessa hyvin selvästi, että kestävä ekumenia voi perustua vain rehellisyydelle. Kirkkomme ykseys ei voi perustua sulautumiselle. Niin luterilaisen kuin katolisenkin kirkon sisällä on omat sisäiset opponenttinsa. Kaikki eivät halua kirkkojemme lähentymistä, ja nämä huolet on kohdattava ja palautetta kuunneltava, Jolkkonen sanoo.

Jolkkonen painotti keskusteluissa myös sitä, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko haluaa jatkossakin sitoutua luterilaiseen perintöön ja tunnustuskirjoihin.

– Juuri sen takia olemme sitoutuneet ekumeniaan. Augsburgin tunnustuksen esipuheessa sanotaan hienosti, että toivomme on, että voisimme elää yhdessä ainoassa kirkossa yhden ainoan Kristuksen alaisina. Ponnistelu jakaantumisen haavan voittamiseksi kuuluu siksi identiteettiimme, Jari Jolkkonen sanoo.

Kuva: Jeffrey Bruno / Aleteia / CC BY-SA 2.0

Lue myös:

Piispa Jolkkonen ehdottaa paaville uutta luterilaisten ja katolilaisten yhteistä julistusta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliFinlandia-palkitun Ulla-Lena Lundbergin Jää-romaanin pohjalta sävelletty ooppera tuo papin estradille
Seuraava artikkeliVoiko kansan oikeustajua todella verrata Vanhan testamentin Jumalaan? – Professori Martti Nissisen mukaan kyllä ja ei

Ei näytettäviä viestejä