Piispa ja toiminnan­johtaja varoittivat Hengellisillä Syventymis­päivillä vieraista vaikutteista kirkon elämässä ja tavoissa

Suomen Raamattuopiston vuotuiset Hengelliset syventymispäivät pidettiin viikonvaihteessa Kauniaisissa. Yksi päivien odotettu tapahtuma on perinteisesti ollut toiminnanjohtajan linjapuhe eli analyysi kirkon tilasta ja kristillisestä maisemasta.

Suomen Raamattuopiston Säätiön toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen sanoi puheessaan, että kirkon, yhteiskunnan ja koko maailman yllä on tällä hetkellä tummia pilviä.

Vartiainen mainitsi pilvinä koronan, apinarokon, Ukrainan sodan, ilmaston lämpenemisen, salaliittoteoriat ja totuudenjälkeisen ajan.

– Se jatkuvan kasvun ja lisääntyvän hyvinvoinnin maailma, joka nuorille sukupolville ehti olla ainoa todellisuus, on muuttunut hauraaksi, Vartiainen sanoi.

”Yhteinen taistelu ja yhteinen usko yhdistävät”

Tummien pilvien todellisuus koskee Vartiaisen mukaan myös kirkkoa ja sen elämää.

– Kristinuskon itsestäänselvyydet ovat haastettuina. Kirkkoon halutaan tuoda ilmiöitä ja tapoja, jotka perustuvat vieraisiin uskontoihin ja ideologioihin, pahimmillaan jopa okkultismiin, eli pimeyden valtojen suuntaan avautumiseen – sitähän tarot-kortit ja muu ennustaminen on, Vartiainen sanoi.

Tarot-korttien mainitsemisella Vartiainen viittasi Kirkko ja kaupunki -lehden taannoiseen juttuun, jossa pappi kertoi, miten hän käyttää tarot-kortteja.

Vartiainen jatkoi, että herätysliikejärjestöjen tila kaventuu ja ”paine meitä kohtaan kasvaa”.

– Tuo armoton ajan henki puskee meitä lähemmäs muita järjestöjä ja herätysliikkeitä. Näin vaikeisiin aikoihin kätkeytyy suuri siunaus. Erityisesti iloitsen yhteisestä yhteisönrakentamisesta Kansanlähetyksen ja Evankeliumiyhdistyksen kanssa.

Vartiainen sanoi myös, että tässä ajassa monet ”seurakuntauskovat” kokevat herätysliikkeet entistä läheisemmiksi.

– Yhteinen huoli, yhteinen taistelu ja yhteinen usko yhdistävät meitä.

Vartiainen arvioi, että ero herätysliikeväen ja herätysliikkeisiin kuulumattomien seurakunta-aktiivien välillä on paljolti sulanut. Samaan aikaan seurakunta-aktiivien ja seurakuntien papiston välillä on monin paikoin jännitettä. Vartiaisen mukaan kyse on papeista, jotka eivät ”halua uskoa ja opettaa katekismuskristillisyyttä” eivätkä saarnoissa ”selittää Jeesuksen sanoja evankeliumin mukaan”.

– On tavattoman surullista, jos ”kirkon kevään” arkkitehdit tuovat kirkkoon takatalven.

Piispa Häkkinen: Elämme hengellisesti sekavaa aikaa

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen keskittyi puheessaan syventymispäivien teemaan eli siihen, miksi Jeesus on VIP (Very Important Person, hyvin tärkeä ihminen).

– Hän on VIP siksi, kuka hän on ja mitä hän on tehnyt.

Häkkinen sanoi, että kun tunnustamme uskovamme Jeesukseen, on myös määriteltävä, millaiseen Jeesukseen uskomme.

– On eri asia uskoa Jeesukseen pelkkänä suurena humanistina tai lähimmäisenrakkauden opettajana kuin uskoa Jeesukseen, joka on iankaikkinen Jumala ja syntiemme sovittaja.

Häkkisen mukaan kristilliselle pelastusopille on olennaista ymmärtää ”Jeesuksen merkitys Jumalan Poikana ja tosi ihmisenä yhdessä persoonassa ja kahdessa luonnossa”.

–Nykyisenä hengellisesti sekavana aikana emme tarvitse kristinuskolle vieraiden opetusten ja käytäntöjen tuomista seurakuntiimme ja kirkkoomme, Häkkinen sanoi.

– Sen sijaan tarvitsemme sitäkin enemmän Jumalan sanan opetusta ja sen entistä syvempää ymmärtämistä ja vastaanottamista. Tarvitsemme sitä, miten muuttumaton kristinuskon sanoma voidaan tuoda ymmärrettävästi ja vastaanotettavasti jokaisen ihmisen ulottuville.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Piispa ja toiminnanjohtaja varoittivat Hengellisillä Syventymispäivillä vieraista vaikutteista kirkon elämässä ja tavoissa

Edellinen artikkeliEspoon hiippakuntaan neljä uutta rovastia ja yksi director cantus
Seuraava artikkeliMaata Näkyvissä -festareita pelastava keräys tuotti kolmessa viikossa yli 140 000 euroa

Ei näytettäviä viestejä