Piispa Irja Askola saa kunniatohtorin arvon

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola vihitään teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi Helsingin yliopistossa kesäkuussa.

Helsingin yliopisto järjestää kevään lopuksi kolme promootiota, joilla juhlistetaan itsenäisen Suomen satavuotista taivalta ja reformaation merkkivuotta. Teologisessa, oikeustieteellisessä ja filosofisessa tiedekunnassa vihitään kunniatohtoreiksi yhteensä yli 20 tieteen, kulttuurin ja yhteiskunnan eri aloilla ansioitunutta vaikuttajaa.

Helsingin yliopisto toteaa kunniatohtoriksi vihkimisen perusteissa, että Askola on työuransa aikana toiminut vaativissa kotimaisissa ja kansainvälisissä tehtävissä, muun muassa Euroopan kirkkojen konferenssissa, Diakonia-ammattikorkeakoulussa ja Espoon hiippakunnassa.

”Askola vihittiin papiksi ensimmäisten naisten joukossa vuonna 1988 ja hänet valittiin Helsingin hiippakunnan piispaksi 2010. Askola on tunnettu paitsi rohkeana yhteiskunnallisena keskustelijana myös runoilijana ja kolumnistina”, esittelyssä kirjoitetaan.

Muidenkin tiedekuntien kunniatohtoreiden joukossa on tunnettuja nimiä. Filosofisen tiedekunnan kunniatohtoriksi vihitään Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka vastaanottaa arvon poissaolevana. Oikeustieteellisen tiedekunnan kunniatohtoreiksi vihittävien joukossa on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yliopistot ovat järjestäneet Suomessa promootioita vuodesta 1643. Promootioiden yhteydessä myönnetään kunniatohtorin arvoja yliopiston korkeimpana tunnustuksena. Arvolla tiedekunnat haluavat kunnioittaa oman tieteenalansa piirissä kansainvälisesti erittäin ansioituneita professoreita sekä yhteiskunnan ja kulttuurielämän vaikuttajia.

Teologinen tiedekunta jatkaa promootioillaan perinnettä, joka alkoi Turun Akatemiassa vuonna 1648. Tiedekunnan tohtoripromootiota vietetään 8.–10.6.2017.

Kuva: Mikko Virta / Helsingin yliopisto

Edellinen artikkeliLapuan hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliPapit kannustavat lähettämään postikortteja piispoille – toivovat kirkollista vihkimistä kaikille

Ei näytettäviä viestejä