Piispa Eero Huovisen Äitiä ikävä -kirjasta tehty näytelmä saa kanta­esityksensä loka­kuussa Seinä­joella

Esa Ahonen on Äitiä ikävä -näytelmän Eero Huovinen Seinäjoen kaupunginteatterissa. Ensi-ilta on lokakuussa. Kuva: Jukka Kontkanen

Emerituspiispa Eero Huovisen vuonna 2020 ilmestynyt kirja Äitiä ikävä on saanut runsaasti kiitosta. Lokakuussa kirjan pohjalta kirjoitettu näytelmä tulee Seinäjoen kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Kirjan on dramatisoinut Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius. Hän myös ohjaa esityksen.

Äitiä ikävä jäi mieleeni resonoimaan ja mietin, että se olisi näyttämölläkin ainutkertainen jo aiheensa puolesta. Mutta suurimman vaikutuksen teki Huovisen tapa kirjoittaa, elämänmyönteisesti, lämpimästi ja toivorikkaasti. Teos oli mielestäni äärimmäisen kaunis ja täynnä rakkautta, en voinut enää päästää siitä irti, Salonius kertoo teatterin verkkosivuilla.

Salonius pitää teoksen asetelmaa kiinnostavana: yli 70-vuotias mies kuvaa ikäväänsä nuorena menehtynyttä äitiään kohtaan.

– Eero [Huovinen] on kannustanut koko prosessin ajan. Käsikirjoitus on myös herätellyt uusia muistoja ja ajatuksia matkan varrella ja olen pyrkinyt toteuttamaan Eeron toiveita parhaani mukaan, Salonius kertoo.

Näytelmässä Eero Huovista näyttelee Esa Ahonen. Hänen äitiään ja isäänsä nuorena pariskuntana näyttelevät Inka Reyes ja Jussi Jätinvuori. Muita rooleja, muun muassa Helgaa, Aili Huovisen äitiä, sekä Lauri Huovisen myöhempää, toista puolisoa, Eiraa, näyttelee Mia Vuorela.

Äitiä ikävä oli Kotimaan lukijoiden valinta Vuoden kirjaksi 2020.

Lue myös:

Kirja-arviot: Huovisen veljesten kuvaukset vanhemmistaan purkavat perheeseen juurtunutta tabua

Eero Huovisen Äitiä ikävä on Kotimaan lukijoiden valinta Vuoden kirjaksi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Piispa Eero Huovisen Äitiä ikävä -kirjasta tehty näytelmä saa kantaesityksensä lokakuussa Seinäjoella