Piispa Askola Valomerkissä: Toivon, että papit voivat siunata samaa sukupuolta olevat parit

Helsingin piispa Irja Askola sanoo pääkaupunkiseudun seurakuntien verkkomedia Valomerkissä toivovansa päätöstä siitä, että kirkon papit voisivat siunata samaa sukupuolta olevien avioliitot, mutta niin että nämä avioliitot solmittaisiin maallisen viranomaisen edessä.

Kenelläkään papilla ei Askolan mielestä tulisi olla virkavelvollisuutta siunaamiseen. Askola sanoo tiedostavansa, että siunaaminen olisi kompromissi, joka on toisille liikaa ja toisille liian vähän.

Askola korostaa, että kyse on vain hänen omasta näkemyksestään.

– Me piispat olemme minusta kiertäneet vastuutamme ja olemme auttamattoman jäljessä yhteisen ohjeistuksen osalta. Tämä johtuu tietenkin siitä, että piispakunnan mielipiteet eroavat toisistaan. Olemme samaa mieltä lähinnä siitä, että olemme eri mieltä, Askola arvioi Valomerkissä.

Piispojen yhteistä ohjeistusta suhtautumisesta sama sukupuolta olevien vihkimiseen valmistelee parhaillaan kolmihenkinen työryhmä. Askolan mukaan yhteisen ohjeistuksen saaminen olisi kaikkien etu.

Askola muistuttaa, että kirkossa, niin kuin muissakin työpaikoissa, toimitaan yhteisten sopimusten mukaan. Sovittuja käytäntöjä tulee Askolan mukaan kuitenkin tarkastella uudelleen, kun toimintaympäristö muuttuu.

”Tästä keskustellaan vielä kymmenen vuoden päästä…”

Piispa Askolan lisäksi Porvoon piispa Björn Vikström on jo pitempään eri yhteyksissä puhunut sen vaihtoehdon puolesta, että vihkimiset hoidettaisiin ensin viranomaisen edessä ja sitten kirkko toimittaisi halukkaille avioliittoon siunaamisen.

– Itse toivoisin, että kirkko on luopunut [kymmenen vuoden kuluttua] vihkioikeudesta, mutta en tiedä. Tämä ei tule ratkeamaan muutamassa vuodessa, emmekä varmaan koskaan pääse tilanteeseen, jossa kaikki olisivat tässä asiassa samaa mieltä. Voi olla, että se ratkeaa viiden vuoden kuluttua, mutta en pitäisi mahdottomana, että tästä keskustellaan vielä kymmenen vuoden kuluttua, Vikström sanoi viime keväänä kirkon Facebook-seinällä julkaistussa videossa.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

”Toivon voivani vihkiä” – Papit pohtivat miten vastata häitään suunnitteleville

Näin kirkko varautuu Suomessa avioliittolain muutokseen

Piispat Häkkinen ja Vikström pohtivat avioliittolain vaikutuksia kirkkoon

Edellinen artikkeliBorgå stifts domkapitlets notiser
Seuraava artikkeliTeologinen tiedekunta vähentää aloituspaikkojen määrää

Ei näytettäviä viestejä