Piispa Askola antoi Vuoden homo -palkinnon QX Gay Gaalassa – miksi?

[Täydennetty 8.2.2017] Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu kriittisesti Vuoden homon palkitsemisesta, sillä palkittu oli 16-vuotias Tuure Boelius ja palkintoa oli antamassa piispa Irja Askola. Kotimaa24 kysyi piispalta tapahtuman taustoista.

Askola kertoo, että häntä pyydettiin QX-lehden järjestämään Gay Gaalaan jakamaan palkinto, joka annettiin vuoden homolle. Piispa Askola oli myös yksi Vuoden hetero -palkinnon ehdokkaista.

Gaalassa jaettiin kaiken kaikkiaan 16 eri teemapalkintoa seksuaalivähemmistöjen asiaa edistäneille. Askola muistuttaa, että palkintojen saajien ehdokkuuskriteereistä ja valintatavasta vastaa sen järjestäjä QX Gay Gaala.

Askola sanoo pitävänsä kutsua tilaisuuteen merkittävänä ja halunneensa osaltaan vahvistaa sitä mielikuvaa, että kirkko ei torju seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Askola puhui aiheesta laajemmin keskiviikkona Radio Dein ja Kotimaan järjestämässä Piispan kyselytunti -ohjelmassa.

Hän totesi, että hän ei ollut pyrkinyt jakamaan palkintoa vaan hän oli jakamassa sitä, koska hän oli itsekin ehdolla Vuoden hetero -palkinnon saajaksi. Kategoriassa oli ehdolla ihmisiä, jotka olivat edistäneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa.

– Minun tehtäväkseni jäi avata kirjekuori, niin kuin Jussi- tai Venla-gaalassa avataan. Minulla ei ollut mitään käsitystä voittajasta etukäteen. Valinta oli tehty suljetussa nettiäänestyksessä, en tiennyt voittajasta enkä muistakaan, Askola sanoi kyselytunnilla.

Boeliuksen ikästä puhuttaessa piispa Askola muistutti, että Boelius on halunnut olla itse mukana ja kertonut omasta seksuaalisesta identiteetistään. Kyselytunnilla hän kertoi myös, miten olisi toiminut, mikäli olisi tiennyt voittajasta etukäteen.

– Olisin keskustellut järjestäjien kanssa. Sitä mahdollisuutta ei nyt ollut.

Artikkelia päivitetty 8.2.2017 kello 10.15. Lisätty piispa Irja Askolan aiheeseen liittyviä ajatuksia, jotka tulivat ilmi Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunnilla.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Irja Askola ehdolla vuoden heteroksi QX Gay Gaalassa