Piispa Arseni: Feminismi ei ole vaarallista

Arseni 205Kirill kutsui ortodoksisen naisjärjestön kokouksessa feminismiä erittäin vaaralliseksi ilmiöksi, joka antaa naisille illuusion vapaudesta.

Patriarkan mukaan naisten on käännettävä huomionsa lapsiin ja perheeseen. Naisen roolin tuhoutuessa on vaarana koko perheen ja jopa isänmaan tuhoutuminen.

Suomen ortodoksisen kirkon sisällä ei suhtauduta feminismiin erityisenä vaarana, sanoo Joensuun piispa Arseni (kuvassa).

– Meillä ei kirkossa korosteta sukupuolta, miehen tai naisen, vaan tasa-arvoa. Sukupuolen korostamisessa on aina vähän riidankylvämisen maku, Arseni sanoo.

Arsenin mukaan Suomessa naisilla on hyvät mahdollisuudet päästä yhteiskunnallisesti merkitseville paikoille, mikäli niitä täytettäessä katsotaan lahjakkuuksia eikä sukupuolta. Palkkaa koskeva epäsuhta naisten ja miesten välillä on kuitenkin ongelma.

– Sehän on aivan törkeää minusta, että samalla koulutuksella samasta työstä voi olla toisella huonompi palkka. Ei sukupuoli voi olla palkkatason peruste, sittenhän voitaisiin jo katsoa ihonväriä tai vaikka pituuskasvua!

Piispa Arseni arvelee patriarkan kommentin kumpuavan siitä elämäntavasta, joka Venäjällä on. Suomen ortodoksisessa kirkossa ei hänen mukaansa pidetä kotia naisen ainoana paikkana.

– Enkä usko, että se laajemmassa mittakaavassa on niin Venäjälläkään. Näkeehän sen jo papistostakin. Pääkaupungissa ja suurissa kaupungeissa pappien rouvatkin voivat olla töissä.

Piispa Arseni toteaa, että naispappeus ei ortodoksisessa kirkossa ole tasa-arvokysymys ja sen suhteen Suomen kirkko jakaa muun ortodoksisen maailman mielipiteet. 

Edellinen artikkeliAmnesty toiveikkaana – kuolemanrangaistus siirtymässä historiaan
Seuraava artikkeliPsykologit rajattu pois Helsingin johtavan perheneuvojan virantäytöstä

Ei näytettäviä viestejä