Pia Jardi: ”Uustakapajuisuus” estää naisten oikeuksien toteutumista

Pia Jardi nostaa länsimaisen musliminaisen esikuvaksi profeetta Muhammedin ensimmäisen vaimon, Khadijan. Jardi puhui sukupuolirooleista islamissa Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Diakoniaopiston seminaarissa keskiviikkona 4. helmikuuta. Hän on Suomen musliminaiset ry:n puheenjohtaja ja Suomen islamilaisen neuvoston varapuheenjohtaja.

Jardin mukaan profeetan ensimmäinen vaimo Khadija oli business-nainen, jolle Muhammed teki töitä. Khadija kosi Muhammedia, ja parin avioituessa Muhammed oli 25-vuotia ja Khadija 40-vuotias. Khadija oli myös ensimmäinen musliminainen.

Jardi kertoi, että naisilla on islamin mukaan oikeus muun muassa opiskeluun ja työssäkäyntiin, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, myötäjäisiin sekä avioitumisen jälkeen omaisuuteen ja omaan nimeen. Nainen voi toimia uskonoppineena tai neuvonantajana ja johtaa rukousta silloin, kun rukoukseen osallistuu vain naisia.

– Jumalan edessä nainen ja mies ovat tasa-arvoisia.

Pia Jardi kuitenkin huomautti, että aina naisten oikeudet eivät islamilaisissa maissa toteudu. Hän sanoi puhuvansa mieluummin ”uustakapajuisuudesta” kuin paluusta fundamentalistisiin ajatuksiin.

– Historiallisesti naisten asema on ollut parempi islamilaisissa maissa alkuaikoina kuin nykyään.

– Naisten alistaminen ei kuulu islamiin. Monet kristityt tai ateistit voivat kääntyä islamiin, koska kirjoituksista löytyy naisten kunnioitus, mutta realiteetit joissa eletään voivat olla ihan toiset.

Käydäänkö Suomen muslimien keskuudessa keskustelua naisten asemasta? Katso videolta, miten Pia Jardi vastaa.

Edellinen artikkeliTuoreet päivänavaukset Koulun Aamun näköislehdessä
Seuraava artikkeliAli Kulhia Akaan kirkkoherraksi

Ei näytettäviä viestejä