Perustuslakivaliokunta: Uskonnolliset aamunavaukset ongelmallisia

Perustuslakivaliokunta ei näe tarvetta muuttaa aiempaa kantaansa koulujen perinteisistä juhlista. Yksittäisen virren laulaminen ei tee juhlasta uskonnon harjoittamista. Perustuslakivaliokunnan mukaan myöskään koulujen vuotuiseen juhlapyhien viettoon liittyvät jumalanpalvelukset, joihin osallistuminen on kaikille vapaaehtoista, eivät ole uskonnonvapauden kannalta ongelmallisia.

Valiokunta tiedotti asiasta perjantaina.

Uskonnonvapauden kannalta ongelmallisena perustuslakivaliokunta sen sijaan pitää osana koulun päivittäistä toimintaa järjestettäviä uskonnon harjoittamisena pidettäviä tilaisuuksia, kuten sisällöltään uskonnollisia päivänavauksia ja ohjattuja ruokarukouksia.

Kouluissa järjestettävistä uskonnollisista päivänavauksista on tiedotettava etukäteen ja huolehdittava siitä, että oppilaalle ja hänen huoltajalleen jää aito mahdollisuus valita, osallistuuko oppilas tilaisuuteen. Pois jääville oppilaille järjestettävän vaihtoehtoisen toiminnan on oltava mielekästä, eikä pois jäämisestä saa aiheutua oppilaalle leimautumista.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen totesi perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että valtaosa koulujen aamunavauksista on luonteeltaan yleistä eettistä pohdintaa. Vaikka aamunavauksen pitäisi seurakunnan työntekijä, sen sisältö ei Koskisen mukaan välttämättä ole ongelmalliseksi luokiteltavaa uskonnonharjoitusta.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo kommentoi perustuslakivaliokunnan linjausta tuoreeltaan viisaaksi.

– Eduskunnan perustuslakivaliokunta on tehnyt viisaan ja tasapainoisen linjauksen Suvivirrestä ja uskonnollisista tilaisuuksista koulussa. Perusvireenä lausunnossa on myönteinen uskonnonvapauden tulkinta eli oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, Keskitalo sanoo.

– Linjaus merkitsee sitä, että kouluissa on edelleen mahdollista järjestää koululaisjumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia, joihin oppilaat voivat osallistua. Ketään ei pakoteta osallistumaan niihin ja heille, jotka eivät osallistu, koulu järjestää vaihtoehtoista ohjelmaa. Perustuslaki turvaa Suomessa uskonnonharjoittamisen oikeuden sekä uskonnottomien oikeudet ja suojaa vieraan uskonnon harjoittamiselta, Keskitalo toteaa tiedotteessaan.

Kuva: Matti Pirhonen

Edellinen artikkeliPentikäinen puheenjohtajaksi YK:n kehitysohjelmaan
Seuraava artikkeliKirkosta turvapaikkaa hakeneen tytön tilanne ratkesi yhteisymmärryksessä

Ei näytettäviä viestejä