Perheneuvoja Heikki Kruus luuli olevansa yksinäisen työn tekijä, kunnes epidemia pakotti etätöihin


Korona muutti arjen.

Tässä sarjassa kirkon työtä tekevät kertovat esteistä ja toivosta epidemia-aikana.

***

Porin seurakuntien perheneuvoja Heikki Kruus, miten työsi on muuttunut?

– Päivä koostuu asiakastapaamisista kuten ennenkin. Kolme viikkoa on kuitenkin mennyt nyt niin, etten ole fyysisesti tavannut asiakkaita vaan otamme aina etäyhteyden, yleensä Teams-sovelluksen kautta. Meillä on Satakunnassa pitkät välimatkat ja etäyhteyksiä on käytetty jonkin verran jo tätä ennen, mutta nyt olemme siirtyneet pelkästään niihin.

– Aluksi ajattelin, että etäyhteys on parempi kuin ei mitään. Nyt voisin melkein sanoa, että se on yhtä hyvä kuin fyysinen kontakti. Etäyhteys on intensiivisempi ja vaatii enemmän keskittymistä.

Miten perheneuvonnan asiakkaat ovat suhtautuneet etäneuvontaan?

– Asiakkaat ovat suhtautuneet todella hyvin. Aikoja ei ole tämän takia peruttu eikä uusia sovittaessa kukaan ole yllättynyt siitä, että neuvonta järjestetään etänä. Muutama yksilöasiakas on halunnut mieluummin perinteisen puhelun kuin videopuhelun, mutta parien kanssa olemme ottaneet aina videopuhelun.

– Asioiden luonteen vuoksi perheneuvonta vaatii rauhallisen tilan järjestämisen. Lapset saattavat aiheuttaa keskeytyksiä, kun hekään eivät nyt ole päiväkodissa tai koulussa. Se on yksi syy, miksi moni varmaan tulee mieluummin fyysisesti paikalle sitten, kun tästä tilanteesta on selvitty.

Miten koronaepidemia näkyy perheissä?

– Tuntumani tässä vaiheessa on, että tietyt riskit kasvavat. Esimerkiksi lähisuhdeväkivalta ja mielenterveysongelmat saattavat lisääntyä. Vaikka isompia ongelmia ei tulisi, pinna voi perheissä kiristyä. Toisaalta jotkut perheet eivät pidä tätä tilannetta ylivoimaisen vaikeana. Ihmisten sietokyky on erilainen, ja toisilla on enemmän suojaavia tekijöitä. Jotkut pystyvät esimerkiksi pitämään paremmin yllä verkostoja myös etänä.

– Aika vähän aikaa tätä on kuitenkin vasta ollut. Kai se sitten kesällä ja syksyllä alkaa näkyä, miten tämä vaikuttaa.

Miten työyhteisössä kannustetaan toisia?

– Olemme pitäneet joka viikko normaalit viikkopalaverit ja muutaman kerran kahvihetken Teamsissa. Kirkkohallitus järjestää myös valtakunnallisia kahvivartteja perheneuvojille. Työkavereiden kanssa meillä on lisäksi Whatsapp-ryhmä, johon tulee päivittäin pientä piristystä ja tsemppiviestejä.

Miten pidät yllä omia voimavarojasi?

– Työkavereiden kanssa soittelemme ja jaamme päivittäisiä asioita puhelimessa. Myös esimieheen on hyvä kontakti. Kuntosalin olen korvannut kotitreenillä, ja lisäksi käyn lenkillä ja ulkoilemassa. Metsäpoluilla täytyy tosin välillä miettiä, minkä polun valitsee, ettei tulisi kontakteja.

Mitä kaipaat eniten ajalta ennen koronaa?

– Työssä kaipaan eniten työpaikan yhteisöllisyyttä. En olekaan niin yksinäisen työn tekijä kuin luulin. Lisäksi työ- ja vapaa-ajan erotteleminen on vaikeaa, kun töitä tekee kotona. Sitä täytyy nyt opetella.

– Henkilökohtaisesti pahinta on epätietoisuus siitä, kuinka kauan etäisyyttä täytyy pitää läheisiin tai jopa lapsenlapsiin. Vielä kuukausi sitten läheisten tapaaminen oli itsestäänselvyys.

Kuva: Heikki Kruus. Porin seurakuntien perheneuvoja Heikki Kruus tapaa asiakkaita nykyään enimmäkseen Teams-sovelluksen kautta.

Lue myös:

”Parisuhde voi joutua lujille” – Kirkon perheneuvonta auttaa nyt ja poikkeustilan jälkeen

Kirkkoherra Mimosa Mäkinen: Poikkeusoloissakin kantavat perusasiat – unta, liikettä ja rukousta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkon työmarkkinaneuvottelut jumissa – valtakunnansovittelijaa pyydetään apuun
Seuraava artikkeliRuotsin kirkko vähentää toimintaansa, hiippakunnissa eri käytäntöjä

Ei näytettäviä viestejä