"Pelkällä hengen voimalla ei elä kukaan" – Kirkon työehtoneuvottelut hyytyivät kiistaan palkasta

Evankelis-luterilaisen kirkon virka- ja työehtosopimusneuvottelut katkesivat tämän viikon maanantaina. Uutta neuvotteluaikaa ei ole sovittu, mutta keskusteluja sen löytämiseksi on käyty.

Syynä neuvottelujen katkeamiseen on työntekijäpuolen mukaan ennen kaikkea erimielisyys palkankorotusten tasosta.

– Kirkon palkat ovat vuodesta 2007 alkaen jääneet selvästi jälkeen kuntien ja valtion palkkakehityksestä. Emme voi antaa kirkon työntekijöiden ostovoiman heiketä enää nykyisestä, sanoo pappeja, kanttoreita ja teologeja edustavan Kirkon akateemiset AKIn toiminnanjohtaja Jussi Junni liiton tiedotteessa.

Junni väläyttää myös työtaistelun mahdollisuutta.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki sanoo liittonsa tiedotteessa, että kirkon sektorilla työskentelevät ansaitsevat muun julkisen sektorin mukaiset palkankorotukset.

– Vaikka kirkon talous onkin heikentynyt, emme voi hyväksyä kirkon työntekijöiden jatkuvaa työehtojen polkemista ja palkkauksen heikentämistä. Pelkällä hengen voimalla ei elä kukaan, Pihlajamäki toteaa.

Jytyyn ja Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon (JHL) kuuluvien kirkon alan työntekijöiden työmarkkina-asioita hoitaa Kirkon alan unioni. Sen ja akateemisten liitojen edustuksen lisäksi työntekijäpuolta neuvotteluissa edustaa Kirkon alat ry.

Kuntakytkös kismittää työnantajaa

Kirkon työmarkkinalaitoksen eli työnantajan näkökulmasta neuvotteluissa kiikastaa eniten kuntakytkös eli näkemys, jonka mukaan kirkon palkkojen tulisi olla suhteessa muun julkisen alan palkkoihin.

– Kirkkohan ei neuvottele kunnan pöydässä, ja kunnan ratkaisut toteutetaan heidän tarpeistaan ja toimintaympäristöstään käsin. Silloin ei oteta huomioon, sopiiko jokin toteutus kirkon työhön vai ei, Kirkon työmarkkinalaitoksen johtaja Vuokko Piekkala sanoo Kotimaa24:lle.

– Koska kuntien ja kirkon talouden kehitys on alkanut eriytyä, eikä meillä on pakkojäsenyyttä, yhteisövero-osuutta eikä tasausavustuksia tai vastaavia, sopeutuminen pitää hoitaa muulla tavoin. Saadaanko tätä ongelmaa hoidettua tällä kierroksella – en tiedä, mutta tulevaisuudessa siihen pitäisi löytyä ratkaisu, Piekkala pohtii.

Palkankorotuksen lisäksi neuvotteluissa oli erimielisyyttä sopimuksen uudistamisesta.

LISÄYS klo 21.12: Kirkon työmarkkinaneuvotteluissa saavutettiin illalla tulos.

Kuva: Olli Seppälä