”Paskaa joulua” sai vapauttavan päätöksen JSN:ltä

Rannan_sarjakuvapieniKirkko ja kaupunki on saanut Julkisen sanan neuvostolta vapauttavan päätöksen pilakuvakiistassa. Lehti julkaisi viime joulukuussa perussuomalaisia arvostelevan Ville Rannan poikkeuksellisen suurta huomiota herättäneen pilapiirroksen. Kantelijoiden mukaan piirroksessa solvataan poliittisyhteiskunnallista vakaumusta ja se sisältää vihapuhetta. Lisäksi kantelun mukaan ainakin osa pilakuvan hahmoista on tunnistettavissa puolueen johtohahmoiksi.

Lehden päätoimittajan vastineessa neuvostolle todetaan, että perinteisesti journalismin yhtenä tärkeänä tehtävänä on pidetty poliittisten ja muiden vallanpitäjien toiminnan arviointia ja arvostelua. Kyseessä on Seppo Simolan mukaan pilapiirroksen keinoin toteutettu puheenvuoro, joka liittyy muun muassa maahanmuuttajien sekä etnisten ja seksuaalisten vähemmistöjen kohteluun maassamme sekä näiden puheiden vähättelyyn jälkikäteen toteamalla niiden olevan vain ironiaa tai satiiria.

Simola muistuttaa vastineessaan, että pilapiirros on määritelmän mukaan tarkoituksellisesti liioiteltu kuva, jolla kiinnitetään huomiota joko todellisen tai mielikuvituksellisen henkilön johonkin ominaisuuteen tai toimintaan. Simola toteaa myös, että puolueen edustajan on annettu ilmaista asiasta näkemyksensä seuraavassa lehdessä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo päätöksessään, että pilapiirros on journalistisen ilmaisun muoto, jolle on perinteisesti sallittu enemmän vapauksia kuin kirjalliselle ilmaisulle. Sen perusajatuksena on karrikointi. Pilapiirroksilta odotetaan muun muassa vallanpitäjiin kohdistuvaa oivaltavaa arvostelua, jopa pilkantekoa.

Neuvosto pitää ongelmallisena piirroksen kohta, jossa viitataan ampumiseen. Päätöksen mukaan muutkin kuin kantelijat voivat käsittää sen rinnastuksena äskeisiin väkivallantekoihin. Tämän takia pilapiirtäjienkin olisi ilmaisunvapautta käyttäessään neuvoston mielestä hyvä ottaa huomioon rankimpien karrikointiensa herättämät tunteet.

Poliitikkojen on asemansa perusteella kestettävä kovaakin arvostelua. Pilapiirros ei kuitenkaan neuvoston mielestä tuonut esiin kansanedustajien henkilökohtaisia ominaisuuksia halventavasti tai asiaankuulumattomasti, vaan kritisoi karrikoiden, pilapiirroksille ominaiseen tapaan, heidän toimintaansa ja sanomisiaan niin sosiaalisessa mediassa kuin muutoinkin julkisuudessa.

Lue JSN:n päätös kokonaaan tästä.

Edellinen artikkeliHiljainen hetki tierauhan puolesta
Seuraava artikkeliSanansaattaja: Kirkossa opillinen kriisi

Ei näytettäviä viestejä