Partiossa opitaan erilaisuuden hyväksymistä

Vuoden 2015 lopulla Laura Mäntyvaara harmitteli sitä, kuinka erityislapsilla ei tuntunut olevan Forssan seudulla tarpeeksi harrastusmahdollisuuksia. Ajatus partiosta syntyi oman harrastuneisuuden kautta.

– Olin nuorena partiossa Tammelan metsänkävijöissä. Tuli mieleen, voisiko partiota järjestää myös erityisryhmille.

Mäntyvaara soitti Forssan lippukuntaan, jossa oltiin sitä mieltä, että idea on loistava ja toivotettiin tervetulleeksi porukkaan. Mäntyvaara alkoi vetää partiota yhdessä ystävänsä Miia Hellstenin kanssa. Tilat ovat Forssan kirkon vieressä, vanhassa puutalossa. Siellä kokoontuvat muutkin Forssan partioryhmät. Erityislasten ryhmät Villiketut ja Vauhtisudet kokoontuvat kerran viikossa vuoroviikoin. Ne koostuvat 3–5 nuoresta.

***

Erityislasten partio tekee samoja asioita kuin muutkin partioryhmät. Villiketut ja Vauhtisudet noudattavat seikkailijoiden suunnitelmaa eli 10–12-vuotiaille räätälöityä partio-ohjelmaa. Lokakuinen torstai-ilta aloitetaan yhteisellä ulkoilulla ja rastitehtävällä.

Rastien nimet on muutettu journalistisen teeman mukaiseksi. Kun ohjaaja huutaa ”Uutinen!”, kaikki juoksevat määrätylle rastipisteelle.

Ulkoa siirrytään sisään suorittamaan lisää tehtäviä. Toimittajan vierailuun yhdistyy luontevasti toimittajan taitomerkin tekeminen, ja minäkin pääsen haastateltavaksi. Miten toimittajaksi pääsee? Onko se mukavaa? Tarkoitus on tehdä yhdessä lehti haastatteluineen, piirroksineen ja sarjakuvineen. Yksi partiolaisista piirtää kuvan kissastaan. Piirtäessä pohdimme viimeaikaisia uutisia, kuten lapsia pelotelleita pellejä.

– Kumpikohan on pelottavampaa, pellet vai terrorismi, eräs nuorista miettii.

***

Partio toimii vapaaehtoispohjalta. Vanhemmat, partiolaiset itse ja vapaaehtoiset keräävät rahaa toimintaan erilaisilla tapahtumilla, kuten myyjäisillä, Forssan teatterin narikan ylläpitämisellä ja seurakunnan leireillä yövahtina toimimisella.

Minulle esitellään mitä mielikuvituksellisimpia keppihevosia, joiden silmät on tehty muun muassa napeista ja teesihdeistä ja joiden harjat hulmuavat erilaisista nauhoista ja ylijäämäkankaista. Niitä on tarkoitus kaupitella tulevaisuudessa.

Erityislasten partioryhmä on myös saanut tukea Yhteisvastuukeräyksen varoista.

Partio voi olla seurakunnan tukemaa toimintaa tai täysin uskonnollisesti sitoutumatonta. Jokainen lippukunta yleensä määrittelee itse, miten tätä osa-aluetta toiminnassaan käsittelee. Forssan seurakunta on aktiivisesti mukana partion toiminnassa. Mäntyvaaran mukaan ensi viikolla on luvassa vierailu Forssan hautausmaalle. Myös seurakunnan työntekijälle on varattu aikaa partiotoimintaan.

***

Erityislasten partio on pyörinyt Hellstenin ja Mäntyvaaran johdolla Forssassa vuoden. Sen aikana yksi ryhmä on paisunut kahdeksi. Erityislapsilla on oppimiseen liittyviä haasteita, joten tehtävät räätälöidään sen mukaisiksi.

– Aluksi tapaamiset kestivät puolitoista tuntia, mutta rajoitimme niitä tunnin mittaisiksi. On tärkeää mennä lasten ehdoilla ja hyväksyä se, että asiat eivät aina mene suunnitelman mukaan.

– Joskus jostakusta saattaa tuntua, että on tärkeää päästä juoksemaan ympyrää. Sitten juostaan.

Syksyllä järjestettiin myös ensimmäinen viikonloppuleiri, jossa opeteltiin käytännön partiotaitoja ja leirielämää.

Mäntyvaaran, joka on itsekin erityislapsen äiti, mielestä tärkeintä partion toiminnassa on oppia olemaan yhdessä.

– Minusta partion ideologia on erityislapsille sopiva, koska siinä on pitkälti kyse erilaisuuden hyväksymisestä.

Vuoden 2016 Yhteisvastuukeräyksellä torjuttiin nuorten syrjäytymistä kehitysmaissa ja Suomessa. Suomessa syrjäytymisvaarassa olevien nuorten elämänhallintataitoja ja osallisuutta tuettiin partiotoiminnan avulla. Keräystuotto lahjoitettiin presidentti Sauli Niinistölle tiistaina 15.11.

Kuva: Sini Eloranta. Forssan partioryhmät kokoontuvat vanhassa puutalossa Forssan kirkon vieressä. erityislasten ryhmä on toiminut vuoden verran.

Lue myös:

Yhteisvastuukeräys tuotti liki 3,5 miljoonaa euroa