Pappi Tuomo Törmänen valittiin yleisön edustajaksi Julkisen sanan neuvostoon

Teologian maisteri, lääninrovasti Tuomo Törmänen, 34, on valittu yleisön edustajaksi median itsesääntelyelimeen Julkisen sanan neuvostoon (JSN). Törmänen on Taivalkosken seurakunnan kirkkoherra ja tällä hetkellä opintovapaalla viimeistelemässä kirkkohistorian väitöskirjaansa.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Neuvosto ja puheenjohtaja käsittelevät asioita niille tehtyjen kanteluiden perusteella. Ne voivat ottaa periaatteellisesti tärkeän asian tutkittavakseen myös omasta aloitteestaan.

Julkisen sanan neuvostossa on puheenjohtaja ja 13 jäsentä, joista kahdeksan edustaa tiedotusvälineitä ja viisi yleisöä. Nykyisistä yleisön edustajista kaksi päättää kautensa vuodenvaihteessa. JSN kertoi keskiviikkona uusien yleisöjäsenten ja heidän varajäsentensä valinnasta. Jäsenten kolmivuotinen kausi alkaa 1.1.2020.

Törmäsen ohella yleisön edustajaksi valittiin FT, dosentti, tutkijatohtori Henrik Rydenfelt Helsingistä. Hänen henkilökohtaiseksi varajäsenekseen tulee KM, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin apulaisjohtaja Saara Salomaa. Törmäsen varaedustajaksi valittiin syöpätautien erikoislääkäri, psykoterapeutti Päivi Hietanen. Molemmat ovat Helsingistä.

JSN valitsi yleisöjäsenet avoimen haun perusteella. Neuvostolle tuli määräaikaan mennessä 68 hakemusta.

Puheenjohtaja Elina Grundström: Ratkaisevaa on kyky keskustella mediaeettisistä kysymyksistä

Julkisen sanan neuvoston perussopimuksessa todetaan, että yleisön edustajat eivät saa olla joukkoviestimen palveluksessa eivätkä sen luottamustehtävissä. Yleisön jäsenistä kahdella ja heidän henkilökohtaisilla varajäsenillään tulee mahdollisuuksien mukaan olla erityistä perehtymistä sananvapausasioihin tai eettisiin kysymyksiin. Perussopimukseen voit tutustua täällä.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström kertoo, että perussopimuksessa mainittujen ehtojen lisäksi pyritään varmistamaan, että yleisön edustajat tulevat eri aloilta ja eri puolilta maata. Kokoonpanossa huomioidaan myös ikä- ja sukupuolijakauma.

Esikarsinnan jälkeen joukko hakijoita haastatellaan.

– Ratkaisevaa on haastattelussa osoitettu kyky artikuloida mediaeettisiä kysymyksiä ja osallistua niitä koskevaan keskusteluun. Tuomo Törmänen oli haastattelussa aivan erinomainen. Olen tosi iloinen hänen valinnastaan, Grundström sanoo.

Tuomo Törmänen: Jäsenyys on yhteiskunnallisen murroksen näköalapaikka

Tuomo Törmänen kertoo harkinneensa Julkisen sanan neuvostoon hakemista jo kahdella edellisellä hakukierroksella. Nyt hän päätti kokeilla kepillä jäätä.

– Olen hirveän kiinnostunut mediasta. Seuraan paikallisia, alueellisia, valtakunnallisia ja kirkollisia välineitä, Törmänen kertoo.

Julkisen sanan neuvostossa hän edustaa median kuluttajia. Törmänen kertoo haluavansa puolustaa sananvapautta ja sitä, että erilaiset ryhmät saavat äänensä kuuluviin. Yhtenä näkökulmana hän aikoo tuoda esiin syrjäseutujen äänen. Törmänen asuu Kuusamossa, ja sieltä hän on myös kotoisin. Työpaikka sijaitsee Taivalkoskella.

– Siinä, mikä on suurten keskusten ja periferian suhde, on kyse vallankäytöstä ja yhteiskunnan tulevaisuudesta.

Törmänen ajattelee, että teologisen koulutuksen ja tutkijakoulutuksen ansiosta hän on tottunut eettiseen arviointiin. Lisäksi uskonto on yksi asia, jonka yhteydessä sananvapauskysymyksiä ratkotaan, hän huomauttaa.

Viime vuosina Julkisen sanan neuvostossa ei ole istunut teologeja. Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa oli neuvoston jäsen vuosina 2006–2008.

Tuomo Törmäsen mielestä suomalaisen median tila on pääsääntöisesti hyvä. Nähtävissä on kuitenkin monia huolestuttavia merkkejä: taloudelliset resurssit vähenevät ja niiden mukana lehtien määrät, sivumäärät ja toimittajien määrä.

– Se tuottaa kysymyksen, miten jatkossa tuotetaan laadukasta journalismia. Lisäksi keskustelukulttuuri on polarisoitunut. Yhteiskunnallinen huoli on se, että iso osa suomalaisista seuraa välineitä, jotka eivät ole sitoutuneet Journalistin ohjeisiin.

Törmänen näkeekin jäsenyyden Julkisen sanan neuvostossa yhteiskunnallisen murroksen näköalapaikkana.

– Medialta odotan rakentavaa ärhäkkyyttä sekä rohkeaa ja kyseenalaistavaa asennetta.

Kuva: Sanna Krook

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPostilakko ei haittaa kirkolliskokousvaalien ehdokasasettelua – listat voi toimittaa kapituleihin sähköisesti
Seuraava artikkeliLue täältä vapaasti Kotimaan näköislehteä postilakon aikana

Ei näytettäviä viestejä