Pappi ja vapaamuurari: Vapaamuurarius ei ole uskonto

Suomen Merimieskirkon pääsihteeri Sakari Lehmuskallio on ollut 1990-luvulta lähtien vapaamuurari. Lehmuskallion mukaan vapaamuurarius ei ole uskonto eikä salaseura. Kotimaa24 julkaisee Verkkoessee-blogissaan Lehmuskallion esitelmän Vapaamuurarius ja uskonto.

Hän piti esitelmänsä 1.9. Seinäjoella järjestetyssä Suomen suurloosin Vapaamuurarikonventissa. Esitelmätilaisuus oli yleisölle avoin.

Lehmuskallio muun muassa tuo esiin vapaamuurareita vastaan uskonnollisin perustein esitettyä kritiikkiä ja pyrkii kumoamaan kritiikin kohta kohdalta.

”Vapaamuurarius ei edes yritä olla tarjoamassa pelastustietä, vaan on pikemminkin maailmassa elämistä helpottava ryhtiliike ja tarjoaa veljespiirin, sosiaalisen verkon, joka tukee yksilöiden kehittymispyrkimystä. Sen sijaan kirkon, seurakunnan tai herätysliikkeen piirissä etsitään tietä Jumalan luo.” hän kirjoittaa.

Hän mainitsee myös, että tutkimusten mukaan vapaamuurarit ovat Suomessa vertaisryhmäänsä ahkerammin kirkossa käyviä miehiä. Vapaamuurariuden niin sanotut salaisuudet eivät hänen mukaansa liity uskonnollisuuteen.

Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen esitti Seinäjoen Sanomissa, ettei kukaan vilpitön kristitty voi kuulua mihinkään salaseuraan. Lehmuskallio ei lähde Ruokasen edesottamuksia kommentoimaan.

Lehmuskallio kertoo Kotimaa24:lle, ettei ole pitänyt omaa vapaamuurariuttaan esillä, muttei myöskään salannut sitä, kun häneltä on asiaa kysytty. Hän ei ole törmännyt kirkon piirissä kritiikkiin vapaamuurariudestaan.

Lue Sakari Lehmuskallion esitelmä Vapaamuurarius ja uskonto Kotimaa24:n Verkkoesseestä

Lue myös: Ruokanen lehdelle: Vilpitön kristitty ei voi kuulua vapaamuurareihin

Vapaamuurarien pääsihteeri: Ruokanen puhuu tietämättä luullen tietävänsä

Tieteellinen seminaari: Vapaamuurarit äänessä yliopistolla

Edellinen artikkeliJuhani Tamminen: Kirkossa ja jääkiekkoperheessä paljon yhteistä
Seuraava artikkeliAL: Turmion kätilöiden keikka kiville uskonnollisista syistä

Ei näytettäviä viestejä