Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan syytteet kaatuivat hovioikeudessa

Päivi Räsänen hovioikeudessa 31.8.2023. Arkistokuva: Jukka Granström

Helsingin hovioikeus on hylännyt kaikki kansanedustaja Päivi Räsästä ja Lähetyshiippakunnan piispaa Juhana Pohjolaa koskevat syytteet. Hovioikeus antoi asiasta päätöksen tänään tiistaina. Päätös oli yksimielinen.

Hovioikeus katsoo päätöksessään, ettei sillä ole vastanotetun aineiston perusteella aihetta arvioida asiaa miltään osin toisin kuin käräjäoikeus on tehnyt. Rikoslain 11 luvun 10 §:ssä tarkoitettu kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rangaistavaa ainoastaan tahallisena. Käräjäoikeus puolestaan on arvioinut, että syytekohdissa mainitut Räsäsen lausumat eivät ole solvanneet tai panetelleet homoseksuaaleja rikoslain 11 luvun 10 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Hovioikeus toteaa, että koska ilmaisut eivät täytä rikostunnusmerkistöä eivätkä ne siten ole lainvastaisia, ei ole tarvetta arvioida lausumien antamisen tahallisuutta. Näin ollen käräjäoikeuden tuomion muuttamiseen ei ole aihetta.

Päivi Räsästä syytettiin kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytekohdat koskivat Räsäsen lausuntoja homoseksuaalisuudesta Luther-säätiön sivuilla vuonna 2004 julkaistussa pamfletissa, Twitterissä vuonna 2019 sekä Ruben Stillerin radio-ohjelmassa Yle Puheella vuonna 2019.

Luther-säätiötä oikeudessa edustanutta Juhana Pohjolaa syytettiin puolestaan Räsäsen kirjoittaman pamfletin julkaisemisesta ja saatavilla pitämisestä.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet keväällä 2022. Syyttäjä valitti ratkaisusta hovioikeuteen, joka nyt hylkäsi syytteet.

– Olen todellakin tosi helpottunut ja olen iloinen, Päivi Räsänen kommentoi päätöstä tuoreeltaan lehdistötilaisuudessaan.

Räsänen korosti, että hovioikeuden ratkaisussa ei ole kyse vain hänen vaan kenen tahansa vapaudesta ilmaista itseään eli kaikkien sananvapaudesta.

Hovioikeuden päätöksessä valtio velvoitetaan maksamaan Räsäselle korvauksena oikeudenkäyntikuluista 20 311,20 euroa,  Juhana Pohjolalle korvauksena oikeudenkäyntikuluista 9 525,50 euroa ja  Suomen Luther-säätiö sr:lle korvauksena oikeudenkäyntikuluista 1 612 euroa.

Hovioikeuden päätöksen mukaan ratkaisuun voidaan hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta valittamalla vain, jos korkein oikeus valitusosoituksessa mainituin erityisperustein myöntää valitusluvan. Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 15.1.2024.

Uutista on täydennetty 14.11. klo 13.32.

Lue myös

Mitä Päivi Räsänen todella sanoi? – Näistä kohdista keskusteltiin tänään hovioikeudessa

Päivi Räsäsen käräjäoikeudessa aiemmin hylättyjä syytteitä käsitellään nyt hovioikeudessa

Kommentti: Oikeuden mielestä Päivi Räsänen ei halunnut halventaa – vapauttava tuomio ei silti anna lupaa tuutata loukkauksia

Helsingin käräjä­oikeus hylkäsi Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan syytteet kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!