Päivi Räsänen: Avioliittokäsityksen muutos on ihmiskoe

Kansanlähetyspäivillä Ryttylässä julkistetaan Uuden Tien kustantama Niilo ja Päivi Räsäsen kirja Mistä on kysymys? Avioliitto. Pienehkö, noin satasivuinen kirja on kustantajan mukaan ajankohtainen puheenvuoro avioliitosta kristityn ja kristillisen uskon näkökulmasta.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) kertoo kirjan olevan ajankohtainen kirkkopoliittinen ja teologinen puheenvuoro.

– Kirjan kirjoittaminen tavallaan lähti liikkeelle siitä, että aiheesta mietinnön kirjoittanut kirkolliskokouksen yleisvaliokuntakin toivoi aiheesta käytävän laajempaa kirkollista keskustelua, Räsänen sanoo.

Niilo Räsänen oli kirkolliskokouksen yleisvaliokunnan jäsen.

Kirjassa perustellaan, mitä avioliitto Raamatun näkökulmasta on ja mitä se ei ole. Siinä otetaan myös kantaa sukupuolineutraaliin avioliittoon ja homoseksuaalisuuteen. Kirjassa todetaan Raamatun olevan asiassa ”yksiselitteisen, jopa kiusallisen selkeä”.

Jos avioliittokäsitys muuttuu saman sukupuolen parisuhteet käsittäväksi, tapahtuu Räsäsen mukaan arvaamattoman suuri muutos.

– Siinä ollaan tekemisissä aikamoisen ihmiskokeen kanssa, jos ajatellaan avioliittoinstituutiota, isyyttä ja äitiyttä. Ne ovat vanhoja käsitteitä, jotka ovat määrittäneet ihmisyyttä.

Ruotsissa avioliittolaki muuttui sukupuolineutraaliksi jo useita vuosia sitten. Siellä muutos on Räsäsen mukaan vaikuttanut jo siihen, mitä kouluissa ja päiväkodeissa opetetaan lapsille.

– Sellainen aiheuttaa ristiriitoja yhteiskunnan sisälle, koska aina on niitä, joille avioliitto on vakaumuksellisesti vain miehen ja naisen liitto.

”Sukupuolisuus pyritään irrottamaan biologiasta jonkinlaiseksi kokemukseksi”

Päivi Räsänen on koulutukseltaan lääkäri. Lääketieteen näkökulmasta se, että meille syntyy tyttöjä ja poikia, on hänen mielestään hyvin kattava lähtökohta puhumiselle sukupuolista.

– Poikkeukset, joissa kehityshäiriön vuoksi ei tiedetä, kumpi on sukupuoli, ovat hyvin harvinaisia. Kyseessä on jokin hormonihäiriö, mikä on tapahtunut yksilönkehityksen aikana. Sitten pyritään selvittämään kromosomit ja mikä on se sukupuoli, johon tämä lapsi hoidetaan.

Se, mitä nyt on tapahtumassa, on Räsäsen mukaan sukupuolisuuden irrottamista biologiasta jonkinlaiseksi kokemukseksi.

– Se on mielestäni aivan paisuteltu ja liioiteltu reaktio ainakin ajatellen näitä lääketieteellisiä näkökulmia. Se nousee ideologiasta, jolla halutaan romuttaa sukupuolijärjestelmää – siis ajatusta, että ihmiset ovat kahta sukupuolta, Räsänen sanoo.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä on kuitenkin olemassa, eikä sukupuolinen suuntautuneisuus yleisen käsityksen mukaan ole ihmisen valittavissa oleva asia. Viime vuosina on nähty näiden vähemmistöjen ulos tuleminen. Helsingissäkin vietetään parhaillaan pride-viikkoa.

– Tämä on myös yksi syy, miksi tästä asiasta joudutaan käymään keskustelua. Meillä on vahva kulttuurinen ilmiö, jossa sukupuolisuus halutaan määritellä uudelleen, Räsänen toteaa.

Hän painottaa, että on toki tärkeää, että jokaisen ihmisen arvo ja ihmisoikeudet tunnustetaan, olipa sukupuolinen identiteetti mitä tahansa.

– Jokainen ihminen on Jumalan kuva ja arvokas ihminen. On tärkeää, että näitä ihmisiä ei syrjitä. Mutta avioliitto on vain miehen ja naisen välinen, Päivi Räsänen sanoo.

Edellinen artikkeliVenäjän ortodoksit: ”Demokratia ei kuulu kirkkoon”
Seuraava artikkeliOulun tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä