Pahvihahmot kirkoissa tekivät Yhteisvastuu­keräyksen tutuksi – Kotimaa keräsi kokemuksia eri puolilta maata

Turun tuomiokirkon penkeissä istui noin 90 pahvihahmoa Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Kuva: Pete Hokkanen

Haagan seurakunnassa Helsingissä kirkon penkkeihin sijoitetut pahvihahmot siivittivät tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen tuoton poikkeuksellisen suureksi. Turussa, Ikaalisissa ja Helsingin Roihuvuoressa taloudellinen hyöty jäi heikommaksi, mutta keräys sai näkyvyyttä niissäkin.

Idea syntyi Haagassa. Kuka tahansa saattoi keväällä ostaa itsensä näköisen pahvihahmon korona-ajan seurakuntalaiseksi Huopalahden kirkosta striimattaviin jumalanpalveluksiin, ja rahat ohjattiin lyhentämättöminä Yhteisvastuukeräykseen.

Haagan seurakunta keräsi Yhteisvastuulle tänä vuonna 28 100 euroa, kun vastaava luku on aiempina vuosina ollut 5 000–7 000 euroa.

– Tulos oli siis yli nelinkertainen, ja tuotoista noin kolmannes tuli pahvihahmoista. Välillisesti niiden merkitys oli varmaan suurempikin, koska niiden kautta saimme somenäkyvyyttä, joka poiki lisätuottoja, Haagan seurakunnan kirkkoherra Heikki Nenonen kertoo.

– Opimme, että kaikkeen ei tarvita isoa rahaa, kampanjaresursseja tai paljon kokouksia. Tärkeämpää on yksi hyvä oivallus, ja sitten pitää toimia. Liiallisella suunnittelulla, harkinnalla ja epäonnistumisen pelolla pilataan monta menestymisen mahdollisuutta.

Turun tuomiokirkkoseurakunnassa pahvihahmoprojekti käynnistettiin spontaanisti lyhyessä ajassa Haagan seurakunnan innoittamana. Kirkon penkeissä istui lopulta noin 90 maksettua hahmoa.

– Kun otettiin mainostamis- ja painatuskustannukset pois päältä, puhdas kokonaistuotto pahvihahmoista yhteisvastuulle oli alle 2 000 euroa. Rehellisesti on todettava, että tehty työmäärä ei vastannut saatua keräystuottoa, kertoo seurakunnan keräyspäällikkö Pete Hokkanen.

Hyvää pahvihahmoprojektissa oli Hokkasen mukaan matalan kynnyksen mahdollisuus olla mukana. Projektia pidettiin hauskana, erottuvana ja positiivisesti erilaisena.

Lue lisää eri paikkakuntien pahvihahmokokemuksista 15.10. ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä.

Lue myös:

Analyysi: Miksi Yhteis­vastuu­keräys lähti lentoon Helsingin Haagassa – tässä on viisi onnistuneen kampanjan avainta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.