Paavin perhedokumentti ei muuta katolista oppia

Vatikaanissa julkistettiin tänään perjantaina paavi Franciscuksen kauan odotettu perhedokumentti Amoris laetitia (Rakkauden ilo). Perheasioita käsittelevän ”paavillisen kehotuksen” taustalla ovat perhe- ja seksuaaliasioista kahtena viime vuonna Vatikaanissa pidetyt synodit.

Yksi paavin pääviesteistä on, että nykyaikana kovilla oleviin ja haavoitettuihin perheisiin pitäisi kirkossa suhtautua armollisesti. Huhujen vastaisesti paavin dokumentti ei kuitenkaan muuta katolista opetusta missään kohdin.

Paavin kannanottoa on odotettu erityisesti siksi, että katolisessa kirkossa käydään parhaillaan keskustelua siitä, voisivatko eronneet ja uudelleen avioituneet katolilaiset osallistua ehtoolliselle. Lisäksi keskustellaan kirkon torjumasta ehkäisystä, naisten asemasta, seksuaalikasvatuksesta ja homoseksuaalisuudesta.

BBC:n uutisen mukaan uusi dokumentti kehottaa, että uudelleen avioituneisiin katolilaisiin pitäisi suhtautua seurakunnissa armollisesti, ei tuomitsevasti.

Paavi kritisoi naisten alistamista ja seksuaalista väkivaltaa. Hän mainitsee tuomittavana myös naisten sukuelinten silpomisen.

Seksuaalikasvatus ei paavin mukaan saisi rohkaista ihmisiä omaksumaan negatiivisia asenteita seksuaalisuuden seurauksena olevaa lisääntymistä kohtaan: ”Lapsi ei ole kuin vihollinen, jota vastaan pitäisi suojautua”, paavi luonnehtii asiaa BBC:n mukaan.

Kaikkia ihmisiä on paavin mukaan kohdeltava kunnioittavasti ja harkitsevasti. Homoseksuaalien liittoja (unions) ei pidä hänen mukaansa kuitenkaan verrata avioliittoon: ”Ei ole kerta kaikkiaan mitään perusteita ajatella homoseksuaalisten liittojen olevan millään tavalla samanlaisia tai edes etäisesti analogisia Jumalan suunnitelmaan avioliitosta ja perheestä.”

BBC:n kommentaattorin mukaan paavi kulkee kehotuksessaan huolellisesti valittua keskitietä pitkin. Oppia ei muuteta, vaikka jotkut katolilaiset ovat sitä toivoneet. Toisaalta dokumentti avaa tietä keskustelulle varsinkin eronneiden ja uudelleen avioituneiden katolilaisten mahdollisuudesta osallistua ehtoolliselle.

Kuva: Wikimedia Commons

Edellinen artikkeliKirkon eläkerahasto arvioi omistuksiaan – salkussa satoja tuhansia Nordean osakkeita
Seuraava artikkeliSakramenttikiista vie esikoislestadiolaiset ylimääräiseen kokoukseen

Ei näytettäviä viestejä