Paavin neuvonantajiin kuuluneelle kardinaalille tuomio lasten hyväksikäytöstä

Katolisen kirkon kirstunvartija, kardinaali George Pell, 77, on todettu syylliseksi kahden alaikäisen pojan hyväksikäyttöön Victorian osavaltion käräjäoikeudessa Australiassa. Hyväksikäyttö on tapahtunut Australiassa 1990-luvulla, jolloin Pell oli Melbournen arkkipiispana.

Pell on korkea-arvoisin katolisen kirkon johtohenkilö, joka on tuomittu lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hän on viime vuodet johtanut kirkon taloudesta vastaavaa osastoa ja kuulunut paavin läheisiin neuvonantajiin.

Hyväksikäyttö, josta Pell nyt tuomitaan, tapahtui kirkon sakastissa Melbournessa 1990-luvulla messun jälkeen. Hyväksikäytön uhrit olivat 13-vuotiaita. Pell on kiistänyt syyllisyytensä.

– Haluan tehdä selväksi, että näen tässä vakavan esimerkin tämän tason rikkomuksesta, tuomari Peter Kidd totesi The Guardian -lehden mukaan oikeudelle keskiviikkona.

– Näen tässä tunteettoman, kylmän rikoksen. Häpeämättömän. Minusta siinä ilman muuta rikottiin luottamusta, hän ilman muuta kuvitteli olevansa jollain tavalla rangaistuksen ulottumattomissa. Kuinka hän muuten saattoi kuvitella selviävänsä kahden haavoittuvaisen pojan hyväksikäyttämisestä, Kidd sanoi.

Pellin tapausta on käsitelty oikeudessa kahdeksan kuukautta. Tuomio ja tapahtuman yksityiskohdat on pidetty salassa lakisyistä tämän viikon tiistaihin saakka.

Enimmäisrangaistus kummastakin syytteestä on kymmenen vuotta vankeutta. Pell aikoo valittaa tuomiosta.

Vatikaani ilmoitti tiistaina, että Pell on pidätetty papin tehtävistä eikä hän saa olla missään tekemisissä alaikäisten kanssa ennen kuin valitusoikeudenkäynti on päättynyt.

Kuva: Kerry Myers. Kardinaali George Pell.

Lue myös:

Katolisten johtajien konferenssi päättyi – Paavi: Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneet papit ovat "Saatanan työkaluja"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.