Paavi nimitti Vatikaanin piispainsynodin alisihteeriksi ensi kertaa naisen – Nathalie Becquartilla on kokouksissa äänioikeus

Nathalie Becquart vuonna 2015. Kuva: Wikipedia / Peter Potrowl

Paavi Franciscus on nimittänyt Vatikaanin piispainsynodin alisihteeriksi ensimmäistä kertaa naisen. Ranskalainen Nathalie Becquart, 52, on samalla ensimmäinen nainen, jolla on äänioikeus piispainsynodin kokoontumisissa.

Asiasta kertovat monet kansainväliset mediat, esimerkiksi brittiläinen The Guardian.

Piispainsynodi on yksi Vatikaanin virasto. Se valmistelee piispainsynodin täysistuntoja, joita on muutamien vuosien välein. Kokoukseen valitaan kulloinkin vaihteleva määrä piispoja eri puolilta maailmaa.

Piispainsynodi käsittelee merkittäviä opillisia kysymyksiä. Sen äänivaltaisia jäseniä ovat kardinaalit ja piispat. Lisäksi sen työhön osallistuu asiantuntijoita, jotka eivät äänestä.

Katolisessa kirkossa paavi Franciscuksen päätöstä on pidetty merkittävänä. Hän on jo aikaisemmin viestittänyt, että haluaisi synodin uudistuvan ja että naisilla ja maallikoilla olisi katolisessa kirkossa nykyistä suurempi rooli.

Nathalie Becquart on ensimmäiseltä koulutukseltaan kauppatieteilijä. Hänen tutkintonsa on peräisin arvostetusta ranskalaisesta HEC-kauppakorkeakoulusta Pariisista. Lisäksi hänellä on tutkinnot sosiologiassa ja teologiassa.

Vuonna 1995 Becquart liittyi noviisiksi Xavièresin kongregaatio -sääntökuntaan. Noviisiajan jälkeen hänet lähetettiin muutamaksi vuodeksi Ranskan partiojärjestöön, missä hän vastasi järjestön työstä suurkaupunkien työväenluokkaisissa lähiöissä.

Vuodesta 2006 alkaen Bequart on työskennellyt erilaisissa katolisen kirkon nuoriso- ja opiskelijatyöhön liittyvissä johtotehtävissä Ranskassa. Ranskan katolinen piispainkokous valitsi hänet vuonna 2012 kansallisen nuorten evankelioimisjärjestön johtajaksi.

Nathalie Becquart on toiminut piispainsynodin konsulttina vuodesta 2019 lähtien.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.