Paavi ja ekumeeninen patriarkka tapasivat Jerusalemissa

Paavi Franciscus ja Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I tapasivat sunnuntaina Jerusalemissa. Kohtaaminen juhlisti paavi Paavali VI:n ja Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Athenagoraksen 50 vuoden takaista historiallista tapaamista. Patriarkan ja paavin tapaaminen Jerusalemissa vuonna 1964 päätti useiden vuosisatojen mittaisen katkoksen Vatikaanin ja patriarkaatin suhteissa.

Franciscus ja Bartolomeos julkaisivat Jerusalemissa yhteisen julistuksen, jossa he sitoutuivat jatkamaan ekumeenisia pyrkimyksiään ja muun muassa ilmaisivat huolensa kristittyjen tilanteesta Lähi-idässä.

Paavi on jatkanut tänään maanantaina Lähi-idän-vierailuaan käymällä muun muassa Jerusalemin Temppelivuorella sijaitsevassa Kalliomoskeijassa. Washington Postin julkaiseman uutistoimisto AFP:n jutun mukaan Franciscus poikkesi kirjoitetusta puheestaan ja puhutteli Jerusalemin suurmuftia ja muita paikalle saapuneita islamilaisia oppineita rakkaiden ystävien sijaan ilmauksella rakkaat veljet.

– Kunnioittakaamme toisiamme kuin veljet ja sisaret. Oppikaamme ymmärtämään toisten kärsimyksiä. Älköön kukaan käyttäkö väärin Jumalan nimeä väkivallan oikeutukseen, paavi sano AFP:n mukaan.

Kalliomoskeijasta paavi suuntasi Länsimuurille rukoilemaan. Paavin matka Lähi-idässä päättyy tänään.