Paavi Franciscuksesta ilmestyi ensimmäinen henkilökuva suomeksi

Paavi Franciscus kävi viime syksynä Ruotsissa Lundissa ja Malmössä reformaation merkkivuoden ekumeenisissa avajaisissa. Tilaisuutta silmällä pitäen toimittaja Kristina Kappelin kirjoitti paavin henkilökuvan. Se on juuri ilmestynyt suomeksi.

Franciscus – Uuden ajan paavi (Kirjapaja) kertoo, miten argentiinalaisesta kemististä Jorge Mario Bergogliosta tuli ensimmäinen latinalaisamerikkalainen paavi ja miten valinta on vaikuttanut kirkkoon ja koko maailmaan.

Kirja on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt suurelle yleisölle tarkoitettu henkilökuva paavi Franciscuksesta. Siinä hahmotellaan kuvaa miehestä, joka on halunnut astua alas vallan korokkeilta ja kulkea eri tietä kuin edeltäjänsä.

Vuonna 2015 suomeksi ilmestyi kirja, Taivaasta ja maasta, joka katolisen kirkon tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportin mukaan kuvaa erittäin hyvin paavin ajattelua – tosin ennen paaviutta. Kirja koostuu paavin, silloin vielä Buenos Airesin arkkipiispan, ja saman kaupungin päärabbin Abraham Skorkan välisistä keskusteluista.

– Kirjassa Bergoglio saattoi puhua vapaasti, terävästi ja ilman paineita, joita paavius luonnollisesti tuo mukaan. Kirja antaa myös kauniin kuvan yhteisymmärryksen hengestä kristinuskon ja juutalaisuuden välillä, Tervaportti sanoo.

Paavi Franciscuksesta on suomeksi 2016 ilmestynyt myös toimittaja Andrea Torniellin kanssa käydyistä keskusteluista koottu kirja Jumalan nimi on laupeus. Kirja liittyi katolisen kirkon laupeuden riemuvuoteen.

Kuva: Olli Seppälä. Paavi Franciscus Malmössä 2016.