Pääkirjoitus: Valtio ja kirkko kohtasivat – Voideltu kuningas sai kruununsa

Kuva: Jukka Granström

Viime lauantaina sai koko maailma seurata harvinaista tapahtumaa: Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Charles III kruunattiin Lontoossa.

Tasavaltalaisessa Suomessa saattoi seremoniallisuuden ja ikivanhojen perinteiden ohella olla yllätys, kuinka kauttaaltaan ja syvällisesti kristillinen juhla kruunajaismenot olivat. Tätä ei muuta se, miten läsnäolijat tämän tosiasian kokivat, mikä oli tuon kaiken arkitodellinen relevanssi tai mikä on brittimonarkian tulevaisuus.

Vanhojen traditioiden noudattaminen kruunajaisissa muistutti symboliikassaan tärkeällä tavalla länsimaisen yhteiskunnan syvämerkityksistä: tässä kohtasivat toisiaan tukien myös valtio ja kirkko. Toinen säätää, puolustaa ja tuomitsee. Toinen saarnaa, rukoilee ja siunaa. Molemmat tunnustavat, että toisella on oma vanhurskasta elämää ylläpitävä tehtävänsä. Edes valtiokirkkotilanteessa ei ole tarkoitus, että regimentit sekoittuisivat. Yhteistä on silti paljon.

Moderni länsimainen valtio sallii kansalaisilleen uskonnonvapauden. Kahden maan kansalaisina kristityt voivat veisata: ”Anna Herra kansallemme, kristillinen hallitus” (VK 174).

LÄNSIMAISELLA VALTIOLLA ei ole uskontunnustusta – vai olisiko sittenkin? Sen edustamat aatteet, arvot, ihanteet ja normit, lähtien yksilöstä, vapaudesta, oikeudenmukaisuudesta ja demokratiasta, eivät näet ole syntyneet tyhjiössä. Ne ovat juuriltaan myös kristinuskon vuosituhantisen vaikutuksen hedelmää.

Eurooppa on kaikista maanosista se maallistuneimpana pidetty. Mutta tämäkin hokema voi osoittautua vääräksi. Kauan oman kulttuurinsa kivijalkaa kriittisesti turhentanut faustinen ja hedonistinen länsimainen ihminen joutuu maailmamme ja kulttuurimme ahdistuksen, kriisien ja umpikujien edessä seisahtumaan. Kun kaikki on kokeiltu, ihmisen peruskysymykset elämästä ja kuolemasta, oikeasta ja väärästä sekä ihmisestä ja Jumalasta kuitenkin säilyvät.

Jos kirkot eivät itse turhenna itseään, niiden sanomalla on kysyntää.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!