Pääkirjoitus: Ukrainan sodan myötä me suomalaiset olemme nousseet itäisen naapurin varjosta omaksi itseksemme

Kuva: Jukka Granström

Vuosi sitten Etelä-Suomen talvilomaviikon aikana Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Pitkästä aikaa sodan järkyttävät kuvat tulivat meitä lähelle, Euroopan lintukotoon.

Sotaa on käyty nyt kokonainen vuosi. Se, minkä Venäjä mahtipontisuudessaan ilmeisesti luuli hoituvan hetkessä, onkin käynyt sille karvaaksi tappioksi. Ukraina on Yhdysvaltojen ja Euroopan maiden tuella pitänyt pintansa, vaikka hinta on ollut kova.

Samalla Venäjä on menettänyt asemansa. Mikä oli mahtava, on nyt hylkiö länsimaiden silmissä.

Suomalaisuuteen kulunut vuosi on tuonut valtavan muutoksen. Olemme havahtuneet pelosta. Olemme nousseet itäisen naapurin varjosta omaksi itseksemme.

Jos vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruus ja Lordin euroviisuvoitto saivat meidät uskomaan omiin mahdollisuuksiimme, Ukrainan sota on valanut meihin rohkeutta ja omanarvontuntoa.

Siitä kertoo se, että olemme liittymässä Natoon. Ja siitä kertoo se vakaa ja suorasanainen tapa, jolla pääministeri Sanna Marin on nyt edustanut Suomea.

”Venäjä on uhka meille kaikille, ja siksi meidän on varmistettava, että Ukraina voittaa”, Marin sanoi yhdysvaltalaisen CBS-kanavan 60 Minutes -ohjelmassa.

Muutoksesta kertoo sekin, että parhaillaan Sodankylän Jääkäriprikaatissa 300 yhdysvaltalaista sotilasta harjoittelee talviolosuhteissa vaadittavia henkilökohtaisia selviytymistaitoja, taistelutekniikkaa ja toimintakyvyn ylläpitämistä. Mukana on Virginian kansalliskaartin sotilaita, maahanlaskudivisioonan joukkoja Alaskasta sekä sotilaita New Yorkin osavaltiosta. Heillä on opittavaa suomalaisilta sotilailta.

Kuluneena vuonna on pohdittu myös sodan olemusta, etiikkaa ja oikeutusta. Sota ei ole koskaan kaunista, mutta joskus se on välttämätöntä. Eikä sotaan lähtö tarkoita vihollisen ihmisyyden polkemista ja väkivallalla mässäilyä. Sodastakin on ihmisen selvittävä säilyttäen ainakin jotenkin omanarvontuntonsa.

Pyhät sodat on syytä jättää Vanhaan testamenttiin, eikä sodalla taivaspaikkoja ansaita. Mutta rukouksin on syytä sotilaita ja sodan jalkoihin jääneitä tukea. Rukoilkaamme siis edelleen Ukrainan puolesta.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!