Pääkirjoitus: Pyhäjoen kirkko­herralta mallia muutosten sietämiseen

Kuva: Jukka Granström

Eurooppaa koskevat myllerrykset ulottuivat maanantaina 3 000 asukkaan Pyhäjoelle Pohjois-Pohjanmaalle. Fennovoiman hallitus ilmoitti irtisanovansa siellä rakenteilla olevaa Hanhikivi 1 -ydinvoimalaa koskevan sopimuksen venäläisen Rosatomin kanssa.

Rosatomin tytäryhtiö ei ollut pitänyt lupauksiaan, merkittäviä viivästyksiä oli tapahtunut jo vuosien ajan. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) näkemys sopimuksen irtisanomisesta liittyi selkeämmin Venäjän sotaan Ukrainassa.

***

Hankkeen kariutuminen vaikuttaa paikallisesti ja heijastusvaikutuksiltaan satojen ihmisten työpaikkoihin.

Kirkkoherra Jukka Malinen totesikin puhelinkeskustelussa, että päätös on iso isku taloudellisesti. Se mikä liittyy Eurooppaan laajemmin, koskettaa nyt myös Pyhäjokea.

Jukka Malinen muistutti kuitenkin siitä, ettei Pyhäjoella ole menetetty toiveikkuutta saati luottamusta suomalaiseen innovaatiokykyyn. Ja lisäksi paikkakunnalla on vahva halu auttaa ukrainalaisia.

***

Jo satoja miljoonia euroja maksaneen Hanhikivi 1:n rakentamisen keskeyttäminen kuvaa osaltaan Venäjän aiheuttamien muutosten laajuutta.

Yhteydet Venäjälle katkeavat tai menevät ainakin katkolle pitkäksi aikaa monella muullakin tasolla kuin yritysten välillä.

Pietarissa usein käyneen kulttuurin ystävän pitää hyväksyä se, että matkat Pietariin ovat ainakin toistaiseksi tehtyjä matkoja. Uusia ei ole näköpiirissä.

Suomalaisten ja Venäjällä toimivien Inkerin kirkon seurakuntien välisessä ystävyysseurakuntatoiminnassa mukana olevien on myös sopeuduttava suuriin muutoksiin. Vierailuja puolin ja toisin ei voida järjestää, kasvokkain kohtaamiset jäävät toteutumatta.

Suurissa muutoksissa yksittäisen ihmisen kannattaa ottaa mallia Pyhäjoen kirkkoherran Jukka Malisen asenteesta. Pitää kiinni toiveikkuudesta ja luottamuksesta sekä niiden auttamisesta, joiden tilanne on vieläkin vaikeampi.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 6.5.2022 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Lue myös:

Ydin­voimalan sopimus­purku saa seura­kuntalaiset Pyhä­joella kysymään, miten tästä eteen­päin

Pääkirjoitus: Pyhäjoen kirkkoherralta mallia muutosten sietämiseen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.