Pääkirjoitus: Poskipusuja antanut pappi maksoi kovan hinnan harkitse­mattomasta toiminnastaan

Kuva: Jukka Granström

Rippikoululeirillä työskennellyt pappi syyllistyi hovioikeuden ratkaisun mukaan virkavelvollisuuden rikkomiseen antaessaan leirin aikana poskipusut kahdelle nuorelle. Lisäksi hän oli purrut yhtä nuorta leikillisesti olkapäähän.

Asianomaiset rippikoululaiset ja heidän vanhempansa lähettivät tapahtumista muistion Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin, joka puolestaan toimitti muistion poliisille.

Syyte eteni käräjäoikeuteen, joka hylkäsi syytteet seksuaalisesta ahdistelusta. Syyttäjä vei asian kuitenkin hovioikeuteen virkavelvollisuuden rikkomisesta, josta tuli ratkaisu.

Hovioikeus ei kuitenkaan määrännyt kyseiselle papille erikseen rangaistusta, sillä hän oli ollut virasta pidätettynä jo useita kuukausia.

***

Pappi on maksanut kovan hinnan harkitsemattomasta toiminnastaan. Hän itse sanoi pyrkineensä luomaan leirille rentoa tunnelmaa.

Toisen ihmisen koskeminen edellyttää aina hyvää tilannetajua ja aivan erityisesti se edellyttää sitä silloin, kun aikuinen ihminen koskee nuorta ihmistä.

Siksi paras käytäntö on se, että rippikoululeirillä pappi välttää viattomaltakin tuntuvaa nuorten ihmisten koskemista ja koskettelua mukaan lukien poskipusut, leikilliset puraisut ja halaamiset.

Konfirmaatiopäivänä papin ja konfirmoitujen halaaminen saattaa olla perusteltua, ainakin silloin jos pappi halaa kaikkia nuoria.

***

Täysin poskipusuton rippikoulu on perusteltua siksi, että papin näkökulmasta ystävällinen kosketus tai pusu poskelle voi olla nuorelle ihmiselle erittäin ahdistava kokemus.

Seurakunnan toimintaan osallistumisen pitää olla turvallinen kokemus niin nuorille kuin kaiken ikäisille ihmisille.

Suomessa järjestetään vuosittain noin 2 250 rippikoulua. Se, että niistä nousee niin vähän muistioita, poliisitutkintoja tai oikeusjuttuja, kertoo pappien ja muiden työntekijöiden erittäin korkeasta ammattietiikasta.

Lue myös:

Hovioikeus: Poski­pusut nuorille rippi­leirillä antanut pappi syyllistyi virka­velvollisuuden rikkomiseen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Pääkirjoitus: Poskipusuja antanut pappi maksoi kovan hinnan harkitsemattomasta toiminnastaan