Pääkirjoitus: Parhaimmillaan työ on tullut korona-aikana lähemmäksi elämää

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön Eurofoundin selvityksen mukaan lähes 60 prosenttia suomalaisista on tehnyt korona-aikana etätöitä. Myös tätä Kotimaan numeroa on tehty kodeista ja kesämökeiltä käsin, Helsingistä, Espoosta, Tammisaaresta, Keravalta, Lappajärveltä ja Vaalasta saakka.

Etätyö on tuottanut uuden kokemuksen työn teosta. Helsingin Sanomien (6.7.2020) tekemä kysely kertoo, että etätyö on tuottanut työtä tekevissä itsenäisyyden tunteen. Päivän on voinut ryhmittää omalla tavallaan. Työmatkojen pois jääminen on tuonut elämään lisää aikaa. Palaverit ovat etänä lyhentyneet. Unen määrä on lisääntynyt ja stressi vähentynyt.

Toisaalta työn ja vapaa-ajan välinen raja on muuttunut häilyvämmäksi. Tauot ovat saattaneet unohtua.

Kun hallituksen etätyösuositus puretaan 1. elokuuta, on mielenkiintoista nähdä, jääkö työntekoon pysyviä muutoksia.

Parhaimmillaan etätyössä olleille työ on tullut korona-aikana lähemmäksi elämää. Sen tekeminen on onnistunut mökkilaiturilta ja olohuoneen sohvalta. Välillä on voinut napsauttaa pesukoneen päälle tai laittaa ruokaa itselle ja perheelle. Lasten kesälomien aikaan tämä on ollut hyvinkin käytännöllistä.

Tunne oman aikansa ja elämänsä hallitsemisesta on miellyttävä ja tarpeellinenkin. Aika on rakkauden ohella arvokkainta, mitä ihmisellä on. Siksi on syytä miettiä, miten sitä elämässään ja työssään käyttää.

Etätyön ja paikalla olon välille kannattaakin etsiä tulevaisuudessa sopiva tasapaino. Se vähentää kiireen tuntua ja stressiä.

Toisaalta työtä tekevän on syytä myös olla nöyrästi kiitollinen siitä, että korona-aikana on töitä. Poikkeusolot ovat vieneet monelta työntekijältä ja yrittäjältä toimeentulon ja ajaneet heidät maksuvaikeuksiin. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan toukokuussa työttömiä oli 295 000, mikä oli 46 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kirjoittaja on Kotimaan toimituspäällikkö. Pääkirjoitus julkaistaan 10.7.2020 ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Jukka Granström

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.