Pääkirjoitus: Oulun Kirkko­­päivät alkoivat myös 71 vuotta sitten maailmassa, jota uhkasi "ryhmittyminen toisilleen viha­­mielisiin leireihin"

Kuva: Jukka Granström

Viikonvaihteessa Oulussa vietetään Kirkkopäiviä ja Lähetysjuhlia.

Pandemia on siirtänyt näitäkin tapahtumia, mutta viimein ne päästään toteuttamaan paikan päällä.

Samalla Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat ajoittuvat historialliseen hetkeen, vain muutamaa päivää sen jälkeen, kun Suomen johto on tehnyt päätöksen hakea Naton jäseneksi.

Presidenttiä lainaten, uusi aikakausi on aukeamassa.

***

Kirkkopäivät järjestetään Oulussa nyt viidennen kerran.

Viime viikolla Kotimaa-lehdessä julkaistiin kirkkohistorian professori emeritus Hannu Mustakallion kirjoittama artikkeli Oulussa tähän mennessä järjestetyistä Kirkkopäivistä.

Vuoden 1951 Kirkkopäiviä esiteltiin aikanaan näin: "Elämme epäluulojen täyttämässä maailmassa. Pirstoutuneisuus ja ryhmittyminen toisilleen vihamielisiin leireihin uhkaavat koko ihmiskunnan elämää."

Silloin käytiin kylmää sotaa. Ennenkin on siis eletty vaaran aikoja, ja ennenkin on niistä selvitty.

***

Tällä kertaa Kirkkopäivien, Lähetysjuhlien ja Oulun seurakuntien järjestämää #yhdessä2022 -viikonloppua vietetään teemalla Kuuntelen. Ymmärrän. Kunnioitan.

Kirkkopäivien teemoina Oulussa tätä ennen on ollut muun muassa Yhteyttä etsimässä (1981) ja Kiinteä yhteys (2005).

Yhteyden etsimisestä on nyt päästy yhdessä tekemiseen. Uusi aikakausi kirkossa merkitsee parhaimmillaan sitä, että entistä enemmän tehdään yhdessä. Siihen on hyvä opetella hyvissä ajoin ennen kuin rahat käyvät vähiin.

Ensi vuonna Tampereella yhdessä tekemisessä mennään Ouluakin pidemmälle, kun #yhdessä2023 -viikonloppuna vietetään yhtä aikaa Kirkkopäiviä, Lähetysjuhlia ja Kirkon musiikkijuhlia.

Silloin teemana on toivo.

Kirkkopäiviä järjestävä Kirkkopalvelut omistaa Kotimaa-lehteä kustantavan Sacrum-Kotimaa Oy:n.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 20.5.2022 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta.

Antoisia lukuhetkiä!

Pääkirjoitus: Oulun Kirkkopäivät alkoivat myös 71 vuotta sitten maailmassa, jota uhkasi "ryhmittyminen toisilleen vihamielisiin leireihin"

Pääkirjoitus: Oulun Kirkkopäivät alkoivat myös 71 vuotta sitten maailmassa, jota uhkasi "ryhmittyminen toisilleen vihamielisiin leireihin"