Pääkirjoitus: On tärkeää tunnustaa julkisesti, että kulttuuri­omaisuus kuuluu sinne, mistä se on aikanaan viety

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Suomen kansallismuseon näyttely Kotiinpaluu esittelee Helsingissä saamelaista esineistöä ja kulttuuria.

Helmikuun loppuun asti esillä oleva näyttely liittyy Kansallismuseon päätökseen palauttaa kokoelmissaan olleet saamelaisesineet Inarissa sijaitsevaan Saamelaismuseo Siidaan. Kulttuuriomaisuuden palauttamista kutsutaan repatriaatioksi.

Suomesta on palautettu jo aiemminkin esineistöä niiden alkuperäisille alueille tai maihin. Aikanaan Helsingissä toiminut Suomen Lähetysseuran Lähetysmuseo on esimerkiksi palauttanut Namibiaan lähetystyöntekijöiden sieltä tänne tuomaa esineistöä.

***

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi jo muutama vuosi sitten, että Afrikan mantereelta Ranskaan tuotu kulttuuriomaisuus pitäisi palauttaa lähtömaihinsa lähivuosien aikana. Tosin toteutus on käynnistynyt hitaasti, vasta tämän vuoden marraskuun alussa Ranska palautti esineistöä Länsi-Afrikassa sijaitsevaan Beniniin.

Kaikissa Afrikan maissa ei ole tarjota vanhoille hauraille esineille huippumuseoiden kaltaisia säilytystiloja.

Olosuhteiden erot eivät kuitenkaan perustele toiseen kulttuuriin kuuluvien esineiden hallussapitoa vuosisadasta toiseen. Toki palauttamisen ajankohdasta voidaan sopia alkuperämaan kanssa niin, että se toteutetaan käytännössä, kun kulttuuriomaisuudelle on riittävän hyvät säilytystilat. Tärkeää on julkisesti tunnustaa, että esineet kuuluvat sinne, mistä ne on aikanaan viety, ja että ne myös palautetaan sinne.

***

Museossa käynti on nykyisin paljon enemmän kuin lasivitriineissä olevien esineiden katsomista. Valtaosa museoista käyttää monipuolisesti nykyajan tekniikkaa sekä interaktiivisuutta. Tämä on nähtävissä myös Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttelyssä.

Museoiden oleellisin tehtävä on jatkossakin avartaa siellä käyvän käsitystä historiasta ja kulttuureista. Sekä ennen kaikkea kertoa ihmisyydestä, jossa on lopulta aina enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 26.11.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Pääkirjoitus: On tärkeää tunnustaa julkisesti, että kulttuuriomaisuus kuuluu sinne, mistä se on aikanaan viety

Edellinen artikkeliPiispa Jari Jolkkonen kirkkoa vaihtavista papeista: Ymmärrän, että kirkkomme voi vaikuttaa solistien soutu­veneeltä tai syli­koiralta
Seuraava artikkeliKolumni: Messias tulee ratsastaen aasilla – ja se aasi on tuhannen­kirjava

Ei näytettäviä viestejä