Pääkirjoitus: Nyt eletään vaikeaa aikaa, se on myös kirkon diakonian aikaa

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa vietetään juhlavuotta: 1. syyskuuta tuli kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Suomessa vihittiin virkaan ensimmäinen diakonissa Matilda Hoffman. Siitä alkoi kunniakas uudentyyppisen diakonisen palvelemisen kausi kirkossamme.

Juhlaan on aihetta, ja juhlavuosi on täynnä tapahtumia.

Diakonia on ollut erityinen osa Suomen luterilaisen kirkon työtä jo 150 vuotta.

Laupeudentyötä kirkossa on toki tehty sen alusta alkaen. Jo Uusi testamentti todistaa, miten seurakunta valtuutti henkilöitä huolehtimaan leskistä.

Myös luterilainen reformaatio otti köyhäinhoidon ja auttamistyön vakavasti, vaikka työ kohtasi myös vaikeuksia ja sen kehittyminen oli kauan varsin verkkaista.

Teologisesti on selvää, että elleivät kirkko ja sen paikallisseurakunnat omalta osaltaan huolehdi lähellä ja kaukana olevista huono-osaisista – etenkin niistä, joita kukaan toinen ei auta – on kirkon itseymmärryksessä jotakin vialla.

* * *

Jos ikävät ennusteet toteutuvat, on tuleva talvi sodan varjostamassa Euroopassa vaikea. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut energian, ruoan ja monen muun asian hintoja.

Maailman köyhien maiden tilanne kriisiaikoina on pahin. Mutta jos eläminen kallistuu sietämättömästi Euroopassakin, on edessä suuria taloudellisia heilahduksia, niukkuutta, työttömyyttä, hätää ja yhteiskunnallisia levottomuuksia. Myös Suomessa.

Kaikki tämä voi pidentää myös jonoja diakonisen avun ovilla.

Kirkon talouden tiukkenemisen myötä kuitenkin kirkon kaikenlaiset resurssit, niin aineelliset kuin jopa diakoniset ja teologisetkin, vähentyvät tai ohentuvat. Paradoksaalisesti diakoniatyön odotetaan silti aina vastaavan lisääntyviin odotuksiin.

* * *

Nyt eletään jälleen vaikeaa aikaa. Mutta se on myös kirkon diakonian aikaa.

Toivotamme kirkon diakoniatyölle onnea ja siunausta ja monia armorikkaita vuosia monipuolisella työalalla, myös muuttuvien aikojen joskus myrskyisillä vesillä.

Kirjoittaja on Kotimaan artikkelitoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 2.9. ilmestyvässä Kotimaassa.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliValtava puurakennus nousee STEP-koulutuksen Järvenpään kampukselle – peruskiveen kätkettiin aikakapseli
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Mikä sotilaspukuisten joukko? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä