Pääkirjoitus: Nostalgian sijaan uusi taivas, uusi maa

Kuva: Jukka Granström

Sanaparia vihainen kirkko kuulee harvoin kirkolliskokouksessa. Chilestä lähtöisin oleva luterilainen pappi, äskettäin Luterilaisen maailmanliiton pääsihteerin tehtävässä lopettanut Martin Junge puhui muun muassa tästä teemasta kirkolliskokouksen avauspuheenvuorossa.

Junge sanoi olevansa huolissaan vihaisesta kirkosta, joka näyttää olevan vahvistumassa. Se ei voi saarnata armoa, eikä lakihenkinen ja sortava kirkko voi julistaa Jumalan vapauttavaa vanhurskauttamisen lahjaa. Junge muistutti siitä, että luterilaiselle kirkolle vanhurskauttaminen ja vapaus ovat erottamattomia sisaruksia.

"Kuunnellessani närkästynyttä ja vihantäyteistä saarnaa maailmasta, joka ei näytä toteuttavan Jumalan tahtoa, mietin, nähdäänkö näissä saarnoissa maailma sellaisena kuin Jumala sen näkee."

Junge selitti vihaisen kirkon ilmiön johtuvan jäsenkadon ja heikkenevän vaikutusvallan synnyttämästä ahdistuksesta. Epäonnistumisen ja turhautumisen tunteet ovat läsnä, kun syntyy kokemus siitä, ettei uskon lahjaa saada viestitettyä nykypäivän ihmisille.

***

Martin Jungen mukaan vastaus ei löydy palaamalla entiseen, nostalgia voi olla jopa halvaannuttavaa. Hän muistutti siitä, että me odotamme uutta Jerusalemia, emme vanhaa, odotamme uutta taivasta ja uutta maata, emme niitä, jotka jo tunnemme.

Junge sanoi, että kirkon ei tarvitse olla suuri ollakseen merkityksellinen. Sen sijaan kirkosta tulee suuri olemalla merkityksellinen. Yhtenä tienä siihen on, että ei ole osa vallitsevaa kulttuuria, vaan on maan suola.

Se jäi kuulijoiden pohdittavaksi, mitä on olla maan suola tässä ajassa. Kirkolliskokousedustajilla on tästäkin asiasta kovin erilaisia painotuksia.

Martin Jungen puheen raikkaita näkökulmia selittää se, että hän on kasvanut vähemmistökirkossa sekä toisaalta se, että oman seurakuntansa ja kirkkonsa lisäksi hän on perehtynyt muiden maiden kirkkojen tilanteeseen.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 12.11.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.