Pääkirjoitus: Millenniaali haluaa tietää, mistä kirkossa on kyse – Vastaukseksi ei riitä toiminta eikä rakennemuutos

Millainen kirkon pitäisi olla, jotta se kiinnostaisi millenniaalia? Siis sukupolvea, joka on syntynyt vuosina 1979–1995. Ja kiinnostaa pitäisi niin, että millenniaali sitoutuisi kirkkoon ja maksaisi kirkollisveroa. Se on yhtä vaikea kysymys kuin se, millainen median pitäisi olla, jotta millenniaali maksaisi sen sisällöstä.

Samassa veneessä ovat kirkko ja media. Kummallekin kyse on elämästä ja kuolemasta. Kun suuret ikäluokat vähitellen poistuvat jäsenistöstä ja tilaajakunnasta tuonoloisiin, on houkuteltava individualistista sukupolvea, joka ei halua sitoutua mihinkään.

Kirkko on lähtenyt millenniaalien tavoitteluun ihan tosissaan. Millenniaalien kirkko on ollut Kirkkohallituksen kärkihankkeita vuodesta 2021 alkaen. Viime kirkolliskokouksessa sille myönnettiin jatkoa vuoteen 2025 saakka.

Hankkeen yksi tuotos, artikkelikokoelma Millenniaalien kirkko – kulttuuriset muutokset ja kristillinen usko julkistettiin eilen keskiviikkona. Voit lukea siitä lisää tästä. Työn alla on Millenniaalien polut –malli avuksi seurakunnille, jotta ne tietäisivät miten toimia millenniaalien kanssa. Myös Evl.fi-sivustoa uudistetaan parhaillaan niin, että sen pääkohderyhmä ovat millenniaalit.

* * *

Miten tavoiteltu muutos laskeutuu ylätasolta toteutumaan seurakunnissa, se on lopulta kiinni kirkkoherroista, työntekijöistä ja luottamushenkilöistä. Tarjoaako hanke riittävän konkreettisia ja toteuttamiskelpoisia ideoita rakenteiden, kielen ja toimintatapojen muutokseen? Vaikka tarjoaisi, sekään ei silti riitä.

Millenniaalia ei ajeta sileäksi siistittyjä polkuja pitkin kirkon rakenteisiin ja toimintaan ellei hänellä ole tarpeeksi motivaatiota siihen. Millenniaali kaipaa näkemystä ja keskustelua aidoista tunteista ja ajatuksista. Hän haluaa tietää ja kokea, mikä on kirkon ydin.

Kannattaa lukea Kotimaa.fi:stä psykodraaman ja bibliodraaman pioneerin Sirkku Aitolehden haastattelu. Siinä hän pureutuu ytimeen: ”Tietoisuuteni on aina paljon pienempi Jumalaa, mutta voin silti saada kokemuksen tästä elämän syväulottuvuudesta.” Siitähän kirkossa on ytimeltään kyse: Jumala-ulottuvuudesta.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliPsykodraaman ja bibliodraaman pioneeri Sirkku Aitolehti sai uutta potkua spiritualiteettiinsa sydänrukouksessa
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Juna on lähdössä mutta keitä siihen nousee ja miksi?

Ei näytettäviä viestejä