Pääkirjoitus: Kristilliset järjestöt ovat ahtaalla

Viime viikonvaihteessa vietettiin Sanan Suvipäiviä, mutta ei alkuperäisen suunnitelman mukaan Tampereella, vaan verkossa. Lähiviikkoina suurimmat kristilliset kesäjuhlat, eli vanhoillislestadiolaisten Suviseurat ja körttien herättäjäjuhlat siirtyvät verkkoon. Myös kansanlähetysläiset ja evankeliset kokoontuvat kesäjuhlille verkon kautta.

Perinteisten suurten kesäjuhlien peruuntuminen muuttaa yli 100 000:n niillä vuodesta toiseen käyvän ihmisen kesäohjelmaa. Verkko tai radio eivät korvaa paikallaoloa, kuulumista koolla olevaan juhlakansaan, ihmisten tapaamista kasvoista kasvoihin ja yhdessä ehtoolliselle osallistumista.

Verkkoon siirtyneiden kesäjuhlien sekä tilaisuuksien ja kirkkotiloissa avointen jumalanpalvelusten peruuntuminen heikentävät monen kristillisen järjestön taloudellista tilannetta. Osalla oli talousongelmia jo ennen koronakevättä.

Tässä Kotimaa-lehdessä on julkaistu herätysliikkeiden ja kristillisten järjestöjen yhteinen ilmoitus. Se on ensimmäinen laatuaan.

Yhteinen ilmoitus kannustaa Kotimaan lukijoita tilaamaan itselleen läheisen herätysliikkeen tai yhteisön lehden, jos sitä ei vielä tule. Tukea voi osoittaa myös lehtitilauksella.

***

Kristillisten järjestöjen ahdinko ei vaikuta pelkästään suomalaisiin, vaan lähetysjärjestöjen ja Kirkon Ulkomaanavun kautta köyhimmissä maissa asuviin ihmisiin.

Kirkon lähetystyön toimikunta julkisti viime viikolla seurakunnille suunnatun vetoomuksen, että lähetystyöhön ja kansainväliseen diakoniaan budjetoitavat varat säilyisivät ennallaan.

Monilla seurakunnilla on koronan seurauksena edessä tiukkoja aikoja. Lähikuukausina selviää, onko seurakunnilla kuitenkin tahtoa nähdä omaa piiriä pidemmälle.

Vetoomus muistutti, että "globaalista näkökulmasta koronan tarina on vasta alussa. Epidemia leviää nyt erityisesti siellä, missä väestötiheys on korkea ja paikallinen terveydenhoito on heikko."

***

Kotimaan toimitus toivottaa lukijoille siunattua juhannusta 2020!

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 18.6.2020 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Jukka Granström

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.