Pääkirjoitus: Kohti parempaa työyhteisöä – myös piispakunta

Kuva: Jukka Granström

Piispa emerita Irja Askolan elämäkerrassa nousee esille piispakunnan keskinäinen kannustamattomuus. Tilanne on toivottavasti muuttunut viime vuosina.

Toinen toistaan tukevan ilmapiirin tärkeys koskee tietysti kaikkia työyhteisöjä, ei pelkästään piispakuntaa. Työyhteisöön verrattuna piispakunta eroaa myös siinä, etteivät piispat ole esimiesasemassa suhteessa toisiinsa.

Irja Askolan elämäkerta osoittaa koskettavalla tavalla, miten työtovereilta saadun tuen merkitys korostuu silloin, kun ulkoapäin tuleva paine on erityisen voimakas.

Myös Työturvallisuuskeskus määrittelee kannustavan ilmapiirin hyvän työyhteisön yhdeksi piirteeksi. Muita keskeisiä asioita ovat oikeudenmukaisuus, toimiva vuorovaikutus sekä sopivasti kuormittavat työtehtävät.

Lisäksi Työturvallisuuskeskus korostaa sitä, että hyvän työyhteisön tavoitteet ovat selkeät, työn johtaminen ja organisointi toimivat ja kunkin toimijan roolit, vastuut ja valtuudet työssä ovat tasapainossa.

Tämä lista on helppo allekirjoittaa. Nopeasti muuttuvissa tilanteissa sitä ei ole kuitenkaan aina helppoa toteuttaa käytännössä.

Siksi hyvää työyhteisöä määrittää myös se, että siellä on avoin ilmapiiri ilman rangaistuksen pelkoa puhua esimiehille myös johtamiseen liittyvistä epäkohdista.

***

Kannabista ei pidä laillistaa

Vihreiden puoluekokouksen tiukka äänestystulos 183–181 kannabiksen laillistamisen puolesta kertoo puolueen kahtia jakautumisesta ainakin tässä asiassa. Lisäksi neljä suurinta puoluetta on jo ilmoittanut, etteivät ne ole laillistamisen kannalla.

Kannabiksen täyden vapauttamisen yksiselitteisistä myönteisistä vaikutuksista ei ole näyttöä. Käytön rangaistavuuden poistamiselle sekä lääkekäytölle löytyy jo kestävämpiä perusteita.

Kannabis on joka tapauksessa riippuvuutta aiheuttava huume, jonka käyttö voi johtaa vielä vahvempien huumeiden käyttöön.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 17.9.2021 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.