Pääkirjoitus: Kirkolliskokoukseen valittujen on syytä pohtia, mitä kirkon edustaminen tarkoittaa

Onneksi olkoon kaikille 96 kirkolliskokoukseen valitulle edustajalle! Ja voimia, sillä neljän vuoden urakan aikana niitä tarvitaan.

Tänä aikana kirkolliskokouksella pitäisi olla valmiutta tehdä isoja kirkon rakennemuutosta koskevia päätöksiä. Niitä ei voi enää lykätä tulevaisuuteen.

***

Arkkipiispa Tapio Luoma muistutti taannoisessa Kotimaan haastattelussa edeltäjänsä tavoin, että kirkolliskokousedustaja ei ole edistämässä oman herätysliikkeensä tai hiippakuntansa asiaa, vaan kokonaiskirkon asiaa. Lisäksi hän muistutti siitä, että puhumisen ja päättämisen lisäksi kirkolliskokous on rukoileva yhteisö.

Jokainen toimii omasta taustastaan käsin. Silti edustajan on viisasta pohtia, mitä kokonaiskirkon edustaminen merkitsee hänen kohdallaan.

Onko vilpitöntä tahtoa ja kykyä tehdä kompromisseja silloin, kun se ajaa kokonaisuuden etua?

***

Vaaleihin liittyvä keskustelu jatkuu, ja se on pelkästään hyvä asia.

Aina ei ole viisasta panna pulinoita pois päätösten tai vaalien jälkeen. Hölmöyttä se on silloin, kun käytänteitä pitää ja voi korjata.

Vaaleihin liittyviin epäkohtiin on puututtava. Esimerkiksi nykyiseen äänestyskäytäntöön, joka osin perustuu siihen, että posti kulkee aina ajallaan. Se jo tiedetään, että se ei kulje.

***

Äänioikeudesta pitää myös jatkaa keskustelua. Nyt äänioikeus koskee kaikkia pappeja, mutta vain murto-osaa kirkon jäsenistä.

Nykyinen käytäntö ei ole toimiva. Siitä kertoo papiston monin paikoin alhainen, vähän päälle 60 prosenttiin jäävä äänestysprosentti. Helsingissä ja Kuopiossa pappien äänestysprosentti oli 59.

Pappien heikkoa äänestysprosenttia voi yrittää selittää käytännön syillä. Esimerkiksi sillä, että postitse lähetetyt äänestyslaput eivät ole tavoittaneet kaikkia.

Kirkon tulevaisuuden kannalta täytyy toivoa, että heikko äänestysprosentti selittyy ulkoisilla tekijöillä eikä johdu pappien vähäisestä kiinnostuksesta kirkkoa kohtaan.

Pääkirjoitus on julkaistu 21.2.2020 ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Olli Seppälä. Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaalien äänestys Helsingin Töölön seurakuntaneuvoston kokouksessa 11.2.

Lue myös:

Pääkirjoitus: Puuttuva äänioikeus näyttää maallikon todellisen paikan kirkossa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPodcast: Jännittävimmät teoriat siitä, minne liitonarkki katosi
Seuraava artikkeliRauhan Tervehdys: Oulussa aloittaa ryhmä lestadiolaisesta liikkeestä irtautuneille tytöille

Ei näytettäviä viestejä