Pääkirjoitus: Kaiken takana on kaava – Kirkkokäsikirjaa kannattaa nyt uudistaa

Messukävijä ja kirkollisten juhlatilanteiden vieras harvemmin tulee ajatelleeksi, että kaiken takana on kaava. Kaava kertoo, mitä messussa, häissä ja hautajaisissa sun muissa tilanteissa tehdään. Sen pitäisi pitää yllä järjestystä ja yhteyttä kirkon oppiin.

Kaavat löytyvät Kirkkokäsikirjasta, joka on papin olennaisin työväline. Yksi jos toinenkin pappi on joskus herännyt kylmä hiki otsallaan painajaiseen, jossa hän messuun tullessaan on unohtanut Kirkkokäsikirjan ja joutunut suoriutumaan kaavasta ulkomuistista. Kirkkokäsikirjan kaavat herättävät nimittäin suorituspaineita ja virheen pelkoa.

Nykyinen Kirkkokäsikirja uudistettiin vuosina 1986–2003. Lähes parikymmentä vuotta kestänyt prosessi kertoo siitä, ettei se ihan helppoa ollut.

NYT ON koittamassa uuden uudistuksen aika. Siihen on parikin syytä. Kaavojen rukoukset ovat jo pitkään herättäneet pappien piirissä keskustelua. Niiden kieli ja ajatusmaailma ei istu nykyaikaan ja niihin on vaikea samastua. Vertailun vuoksi voi todeta, että ikivanhat psalmitekstitkin puhuttelevat niitä enemmän.

Toisekseen kirkollisten toimitusten kaavoihin on kerrostunut erilaisia teologisia näkemyksiä, mikä tekee niistä paikallaan junnaavia ja osin nykynäkökulmasta omituisia. Osa papeista rakenteleekin niistä itselleen toimivan version, osa tuskailee, kun virheen pelko pakottaa pitäytymään vieraalta tuntuvassa kaavassa ja sen teksteissä. Loput hakevat innoitusta Englannin ja Ruotsin kirkon kaavoista.

PARHAIMMILLAAN KIRKKOKÄSIKIRJA kaavoineen voisi olla papin paras ystävä. Se voisi säästää aikaa ja työtä. Parhaimmillaan se myös auttaisi puhuttelemaan kirkkoon tulevia ja välittämään heille syvästi ja rikkaasti kristinuskon todellisuutta. Sen pitäisi myös antaa riittävästi tilaa monenlaiselle elämäntilanteelle.

Jos ensi viikolla kokoontuva piispainkokous ja toukokuun kirkolliskokous näyttävät Kirkkokäsikirjan uudistukselle vihreää valoa, kannattaa uudistustyöhön ryhtyvien tähdätä yksinkertaisiin ja joustaviin kaavoihin ja antaa rakenneohjeita tilannekohtaisten rukousten laatimiseen. Samalla on syytä huomioida, että koulutuksella valettaisiin pappeihin rohkeutta kaavojen soveltamiseen, ei niiden orjuuteen.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliTuomiokapituli ratkaisi: Kaija Karvala Tampereen Eteläisen seurakunnan kirkkoherraksi
Seuraava artikkeliJoose Keskitalon lauluissa vilisee raamatullista kuvastoa – Omaleimaisen muusikon laulut syntyvät unista

Ei näytettäviä viestejä