Pääkirjoitus: Ihmistä ei voi pakottaa yhteen muottiin edes hyvässä tarkoituksessa

Ihmiskuntaa voisi luonnehtia toteamalla, että me olemme kuolevaisia ja toisaalta me olemme jääräpäisesti eri tavoin ajattelevia. Kansakunnan hyvinvointiin tähtäävissä yhteiskunnissa juuri näihin kahteen näkökulmaan puututaan ohjaamalla meitä terveiden elintapojen kautta kohti pitkää ikää ja toisaalta edes jonkinasteisen yksimielisyyden avulla kohti yhteistä hyvää.

Sen sijaan idea maailmasta, jossa me olisimme täysin yksimielisiä ja ajattelisimme harmonisesti kaikesta samalla tavalla, ei toimi. Voisi ajatella, että sellaisessa maailmassa ei ketään sorreta eikä sotia olisi. Totuus on kuitenkin toinen. Onhan sitä kokeiltu käytännössä erilaisten aatteiden tai uskonnon johdolla ja leikitelty sillä monissa dystopioissa. Aina se kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Ihmistä ei voi pakottaa yhteen muottiin edes hyvässä tarkoituksessa.

Teologisesti voisi ajatella, että juuri näin pitääkin olla. Ihmiskunta luotiin heijastamaan yhdessä Luojansa kuvaa. Siksi se on luovuudessaan ja vapaassa ajattelukyvyssään mitä monimuotoisin ja värikkäin heijastuspinta.

TÄMÄN VIIKON Kotimaassa uskontotieteilijä JP Jakonen pohtii yhteiskunnallista keskustelua ja woke-ilmiötä. Hän esittää kiinnostavan teorian siitä, miten keskustelun osallistujia voisi ajatella kerrostaloasukkaina, jotka katselevat maailmaa eri kerroksista avautuvista näköaloista käsin.

Woke-ilmiö on tuonut yhteiskunnalliseen ja myös kirkolliseen keskusteluun vaatimuksen turvallisesta tilasta. Parhaimmillaan se tarkoittaa sitä, että erilaisia mielipiteitä voidaan esittää asiallisesti kunnioittaen toisin ajattelevia. Silloin keskustelussa voidaan päästä hedelmällisiin tuloksiin. Pahimmillaan se taas saattaa torpata keskustelun kokonaan, jos osapuolet liittävät turvallisen tilan käsitteeseen jo ennakolta vaateen vain yhdenlaisen mielipiteen oikeutuksesta. Sitä voikin miettiä, onko ilmaisu jo niin leimautunut, että se on syytä vaihtaa toiseen.

Kerrostaloteoriaa sen sijaan kannattaa pohtia, sillä se kuvaa hyvin ihmisen ajattelua. Alimmasta kerroksesta näkee erilaisen maailman kuin ylimmästä, päädystä jotain muuta kuin sivulta. Kaikki ne näkymät muodostavat kokonaisuuden. Jokaisen on hyvä muistaa, ettei se oma näkymä ole ainoa oikea.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliTeatteriarvio: Usko pukeutuu kauneuteen Anneli Kannon kirjoittamassa musiikkinäytelmässä Rottien pyhimys
Seuraava artikkeliKirkkopalvelujen tuottama Seurakuntavaalit 2022 -kampanja palkittiin Vuoden Hopeahuipulla

Ei näytettäviä viestejä