Pääkirjoitus: Hävettävää on vain rikoksen tekijöillä

Psykoterapiakeskus Vastaamoon ja sen asiakkaisiin kohdistunut rikollinen isku osoitti järkyttävällä tavalla verkon tietoturvan haavoittuvuuden.

Tietomurto sekä Vastaamon asiakkaisiin kohdistunut kiristys näyttivät myös, että näin poikkeuksellisen rikoksen tapahduttua kaikki toimijat eivät reagoineet siihen välittömästi, eikä sitä voi kohtuudella odottaakaan.

Kotimaa24:n tietomurtoa koskevassa uutisessa kirkon vs. viestintäjohtaja Eeva-Kaisa Heikura kertoo, ettei asian laajuutta ymmärtänyt heti. Kirkko ei tässä kulkenut kuitenkaan jälkijunassa suhteessa muihin toimijoihin.

Toivottavasti tähän mennessä kaikille rikoksen uhreille on jo selvinnyt, miten pitää menetellä ja mistä voi hakea apua. Ketään ei saa jättää yksin.

Kirkko on yksi toimija avuntarjoajien joukossa, muun muassa Palvelevan puhelimen kautta.

***

Psykoterapeutin vastaanotolle hakeutuminen on sama asia kuin avun hakeminen mihin tahansa terveyttä koskevaan vaivaan.

Julkisuuden henkilöiden puheenvuorot sekä esimerkiksi Helsingin Sanomien päätoimittajien yhteinen kannanotto ovat alleviivanneet tätä perusasiaa. Psykoterapeutin vastaanotoilla käyneillä ei ole mitään hävettävää.

Hävettävää on vain rikoksen tekijällä tai tekijöillä. Myös heidän pitää hävetä, jotka ovat lukeneet tai jakaneet verkossa tätä rikollisesti hankittua ihmisten yksityisasioita koskevaa sisältöä.

***

Tämän pirullisen rikoksen tai rikosryppään vaikutukset eivät ole vielä kokonaan selvinneet.

Rikos koskettaa syvimmin rikoksen kohteeksi joutuneita, mutta myös terveydenhoidon ammattilaisia ja asiakkaita – siis meitä kaikkia.

"Se koskee meitä kaikkia myös niin, että meillä kaikilla on oma sisin, jota haluamme varjella. Nyt sitä on loukattu", tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi sunnuntaina Ylen haastattelussa.

Rikoksen poikkeuksellisuuden takia moni tarvitsee tukea vielä pitkään. Tässä on kirkon työntekijöillä tärkeä tehtävä.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 30.10. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Lue myös:

Kirkko tarttui Vastaamon kriisiin lupaamalla keskusteluapua, lohtua ja tietosuojaa

Vastaamon tietomurron uhri: "Mikä on minulle kipeää ja salaista, on nyt toisten riepoteltavana"