Pääkirjoitus: Arkkipiispaa kannattaa kuunnella ja lopettaa puhumasta kristillistä arvoista

Arkkipiispa Tapio Luoman avauspuhe 3.8. loi vakuuttavan pohjan kirkolliskokousedustajien työskentelyyn Turussa. Samalla se antaa arvokasta ajateltavaa myös jokaiselle itseään kristittynä pitävälle. Arkkipiispa puhui muun muassa kristillisistä arvoista.

”Joidenkin mielestä kristityn identiteetti ja siitä nousevat arvot ilmenevät juuri heidän oikeina pitämissään mielipiteissä, jotka koskevat esimerkiksi uskon syntymisen prosessia, Raamattua, seksuaalisuutta, sukupuolirooleja ja Pyhää maata”, arkkipiispa sanoi.

Arkkipiispa sanoi, ettei meitä ole kutsuttu julistamaan ”kristillisiä arvoja” tai niihin perustuvia mielipiteitä, vaan ylösnousseen Kristuksen todistajiksi ja pitämään esillä ”Evankeliumin ainutlaatuista viestiä pieniä, heikkoja ja syntisiä rakastavasta Jumalasta.”

*

Arkkipiispa ei sitä puheessaan sanonut, mutta erityisesti Suomen Kristillisdemokraatit, KD, käyttää sanaparia kristilliset arvot tai kristilliset perusarvot.

Osaltaan edellä mainittu puolue ja etenkin sen edellinen puheenjohtaja Päivi Räsänen on ollut voimistamassa sitä ajattelua, että kristillisiin arvoihin ja sitä kautta kristilliseen uskoon mahtuvat vain tietynlaiset näkemykset esimerkiksi seksuaalisuudesta.

Mielipiteiden tai niin sanottujen kristillisten arvojen nostaminen kristinuskon keskiöön on karkottanut osan ihmisistä pois kirkosta.

*

Kirkon viestinnän medialle osoitetuissa tiedotteissa lukee, että kirkko pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Tämä lause voi osaltaan viedä tiedotteiden kohteina olevan mediaväen käsityksiä siihen suuntaan, että evankelis-luterilaisen kirkon esillä pitämät arvot ovat samoja kuin esimeriksi KD:n ajamat asiat.

Arkkipiispa muistutti puheessaan siitä, että kirkon yhteisiksi arvoiksi määritellään perinteiset kristilliset hyveet: Usko, toivo ja rakkaus.

Siksi onnistuneempi muotoilu kirkon virallisessa viestinnässä olisi, että kirkko pitää esillä näitä kristillisiä hyveitä, uskoa, toivoa ja rakkautta.