Outokummun metsästä löytyi kasa hautakiviä

Mitä tehdä vanhoille hautamuistomerkeille, sen jälkeen kun hauta-aika on päättynyt eivätkä omaiset halua jatkaa sitä?

Outokummun seurakunnan Rauhamaan hautausmaalla ongelma on ratkaistu viemällä käytöstä poistetut hautakivet hautausmaan läheiseen metsään. Sunnuntai-illalla metsästä mustikoita etsinyt marjastaja törmäsi kasaan, jossa kivet olivat sikin sokin, sanomalehti Karjalainen teki kivistä jutun.

Outokummun seurakunnan talouspäällikkö Sirpa Heikkilä kertoo Kotimaa24:lle, että kiviä on viety metsään parikymmentä vuotta.

– Kivet on aikanaan sinne viety jonkinnäköiseen rivistöön. Jossain vaiheessa ei ole enää seurattu, että kivet olisi laitettu järjestykseen nimet alaspäin. Olisiko tänä tai viime vuonna joitakin kiviä viety niin, että nimet ovat jääneet näkyviin, Heikkilä arvelee.

Seurakunta ei ole tehnyt hallinnollista päätöstä siitä, miten vanhat käytöstä poistetut hautakivet hävitetään. Heikkilän mukaan hävitettäviä kiviä on ollut niin vähän, ettei päätöksen tekeminen ole tuntunut tarpeelliselta.

Heikkilä kertoo, että hautakivien säilytyspaikka aiotaan siistiä lähitulevaisuudessa. Kivet jäävät toistaiseksi metsään, mutta ne järjestetään siisteihin riveihin nimet alaspäin.

Se miten hautakivet Outokummussa jatkossa hävitetään, viedään kirkkoneuvoston päätettäväksi. Hyviä käytäntöjä muistomerkkien hävittämiseen aiotaan kysellä ympäristöseurakunnista. Tavoitteena on löytää ratkaisu, josta ei koidu seurakunnalle kohtuutonta taloudellista rasitetta.

Rauhanmaan hautausmaan lisäksi seurakunnalla on toinen, Kuusjärven hautausmaa. Siellä käytöstä poistetut hautakivet on viety vanhan, korkean kuusiaidan alle siisteihin riveihin pystyasentoon.

– Ne ovat siellä kauniisti rivissä. Voisin kuvitella, etteivät ne pomppaa kenenkään silmiin, Heikkilä sanoo.

Kirkkolaki ei määrää, miten hautakivet tulisi hävittää sen jälkeen, kun ne on poistettu käytöstä. Seurakunnilla onkin vaihtelevia käytäntöjä

Lue lisää
Kotimaa Prosta
.

Kuva: Olli Seppälä. Kuvan hautausmaa ei liity juttuun.

Edellinen artikkeliEu-komissio ei hyväksy solidaarisuuden rajoittamista kristittyihin maahanmuuttajiin
Seuraava artikkeliTampereen hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä