Oulun tuomiorovasti hämmästelee Heikan "inkvisitio-linjaa”

Oulun tuomiorovasti Matti Pikkarainen puolustaa oman seurakuntansa päätöstä antaa messutilat Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle (Sley), joka edustaa vanhaa virkakantaa. Hän sanoo seisovansa kirkon moniäänisyyden takana ja vetoaa piispojen ja herätysliikejohtajien tahdonilmaisuun. Pikkarainen hämmästelee, ettei piispa Mikko Heikka hyväksy Espoossa vastaavia messuja.

Kotimaa24 kertoi viime viikolla, että espoolainen Espoonlahden seurakunta on myöntänyt messutilat Sleylle Iivisniemen kappelista. Vaikka Sley ei hyväksy toimintaansa naispappeja, Espoonlahdesta tilojen antamista perusteltiin kirkon moniäänisyyden sallimisella.

Piispa Mikko Heikka ei Sleyn messuja kannata, vaan hän on toivonut Espoonlahden seurakuntaneuvoston käsittelevän asian.

Heikka vetoaa piispojen ja herätysliikejohtajien tahdonilmaisuun vuodelta 2009. Hän toteaa, että tahdonilmaisun mukaan yhteistyössä toimitaan kirkon vuonna 1986 tekemän virkaratkaisun (naisten pappeuden hyväksyminen) mukaisesti. Heikka painottaa myös, että tahdonilmaisussa todetaan myös, että seurakunnat voivat antaa tiloja herätysliikkeen kirkkopyhiä ja muita tilaisuuksia varten, mutta säännöllistä messutoimintaa tahdonilmaisussa ei mainita. Sen vuoksi hän pitää noin parin viikon välein Espoonlahden seurakunnassa järjestettäviä messuja kirkon virkaratkaisun ja tahdonilmaisun periaatteitten vastaisena.

Tahdonilmaisussa ei sinänsä ole luettavissa mitään kirkkopyhien tai tilaisuuksien järjestämisen taajuudesta. Niihin ei ainakaan suoranaisesti oteta kantaa.

Tahdonilmaisua tulkitaan eri tavoin

Oulussa tuomiorovasti Matti Pikkarainen lukee tahdonilmaisua toisella tavalla kuin Heikka. Hän sanoo ihmettelevänsä ”Heikan inkvisitio-linjaa”.

Pikkaraisen mukaan hänen seurakunnassaan Heinätorin seurakuntatalossa järjestettävissä messuissa ei ole kyse esimerkiksi sukupuoliperusteisista työvuorojärjestelyistä, koska Heinätorin seurakuntatalon Sleyn messuihin ei tehdä työvuorolistaa papeille. Messun toimittavat Sleyn papit tai heidän kutsumansa papit. Aivan samankaltaiset perustelut olivat Espoonlahden kirkkoherralla aiemmin.

Tuomiorovasti Pikkarainen kertoo lisäksi, että Heinätorin messuista ilmoitetaan Oulussa seurakuntien toimintana. Pikkaraisen mielestä messun järjestämistä ei pitäisi katsoa viranhaltijoiden vinkkelistä, vaan seurakuntalaisten kannalta. Eli jos seurakuntalaisilla on tarve vanhakantaisille jumalanpalveluksille, siihen voidaan vastata antamalla tilat käyttöön.

- Minä pelkään, että kirkkoon tulee inkvisitio-linja tässä asiassa. Sen jälkeen moniäänisyys ei ole mitään muuta kuin sitä, että vain ne äänet, jotka tämän ajan julkisuus hyväksyy, ovat sallittuja, eivätkä kirkon traditioon kuuluvat äänet. Se ei ole enää moniäänisyyttä, se on lähellä sellaisia maailmankatsomuksia, joita minä en pidä kauhean hyvänä, Pikkarainen sanoo.

Tahdonilmaisu

Piispojen ja herätysliikejohtajien tahdonilmaisussa vuodelta 2009 sanotaan muun muassa näin:

- Kun herätysliikejärjestöt ovat yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa, ne toimivat kirkkomme vuonna 1986 tekemän virkaratkaisun ja paikallisseurakuntien käytäntöjen mukaisesti.

- Seurakunta voi tehdä yhteistyötä herätysliikkeen kanssa ja antaa tiloja herätysliikkeen kirkkopyhiä ja muita tilaisuuksia varten.

Tutustu koko tahdonilmaisuun

Lue myös: Piispa Heikka ei salli Espoon naispapittomia messuja

Sleyn erillismessuja Espoossa - moniäänisyyttä vai syrjintää?

Seurakuntaneuvosto saa punnittavakseen Sley-messujen kohtalon

Arkkipiispa Paarma: Piispainkokouksen selonteko on voimassa

Piispojen ja herätysliikejohtajien tahdonilmaisu hämmentää pappisnaisia

Lue tänään 14.4. ilmestyvästä Kotimaasta Oulun piispan Samuel Salmen kannat Oulussa järjestettäviin Heinätorin messuihin. Myös hiippakuntansa naispappien kokemuksista väitellyt Oulun Karjasillan seurakunnan kappalainen Satu Saarinen ottaa Kotimaassa asiaan kantaa.

(Etusivun kuvassa Matti Pikkarainen: Kuva Oulun hiippakunnan sivuilta)