Oulun seurakuntien johtava perheneuvoja kirjoitti seksuaalihurrikaanista – vastaa nyt kritiikkiin

Oulun seurakuntien johtava perheneuvoja Ilkka Kurjenmäki. Kuva: Jaani Föhr

Oulun seurakuntien johtava perheneuvoja, pappi Ilkka Kurjenmäki on herättänyt huomiota avioliittokirjoituksillaan Kotimaa.fi-sivuston lukijablogeissa ja Suomen Raamattuopiston Perusta-lehdessä.

Kurjenmäki kuvaa teksteissään, miten sukupuolineutraali aatemaailma hänen näkemyksensä mukaan on valloittanut avioliiton ja syrjäyttänyt perinteen. Muutokset yhteiskunnan seksuaalimoraalissa ovat Kurjenmäen mukaan pohjustaneet tietä sukupuolineutraalille avioliitolle. Liberaali valtio ja liike-elämä tukevat hänen mielestään suuntaa.

Kurjenmäen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitto – "homoliitto", kuten hän kirjoittaa – ei kykene määrittelemään avioliittoa puolisoiden velvollisuuksista käsin vaan keskittyy vain yksilön oikeuksiin ja valintoihin. Seksuaalihurrikaanin keskellä kirkolle on suuri haaste pitää kiinni vastuullisesta seksuaalietiikasta, Kurjenmäki kirjoittaa.

Kurjenmäen tekstit ovat kirvoittaneet kommentteja. Kaleva-lehden haastattelussa Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Jarmo Kokkonen pitää Kurjenmäen tekstiä poikkeuksellisena. Kirjoitus kyseenalaistaa Kokkosen mukaan ihmisten yhdenvertaisen kohtelun.

Kokkonen mainitsee Kalevan haastattelussa myös, että "tällaisen tekstin äärellä on se riski, ettei apua ja tukea tarvitseva ihminen tämän luettuaan rohkene lähestyä kirkon perheneuvontaa".

Yhteys-liikkeen entinen ja nykyinen puheenjohtaja Liisa Tuovinen ja Kirsi Hiilamo kirjoittivat Kotimaa.fi:ssä julkaistussa lukijablogissa, että "viime viikkojen avioliittokeskustelussa on kuulunut myös ääniä, jotka vaativat kirkolta ankarampaa moraalijulistusta". Tässä yhteydessä he viittasivat Ilkka Kurjenmäkeen.

Kurjenmäki kommentoi nyt kirjoituksistaan esitettyjä ajatuksia.

– Koen Jarmo Kokkosen haastattelun Kalevassa antaneen minusta erikoisen kuvan. Siinä maalattiin uhkakuvia, jotka ovat aiheuttaneet hämmennystä ja leimaamistani, Kurjenmäki sanoo.

– Olisin toivonut häneltä asiallisuutta ja samaa perheneuvontaan kuuluvaa avarakatseisuutta, jota kollegani Kirsi Hiilamo ja Liisa Tuovinen harjoittivat Kotimaa.fi:ssä, kun näkivät kirjoitukseni osana käynnissä olevaa avioliittokeskustelua.

Kurjenmäki kokee tilanteen herättävän kysymyksiä.

– Jos jo nyt kaltaiseni työntekijä koetaan uhkana tai riskinä kirkolle, minkälainen liikkumavara meille jäisi avioliittoreformin jälkeen? Toivoisin, että kirkossa, perheneuvonnassa ja Kirkkohallituksessa pidettäisiin loppuun asti kiinni laaja-alaisesta sananvapauskulttuurista. Tämä on kirkon etu.

Oulun seurakuntien yhtymäjohtaja Pekka Asikainen sanoo Kotimaalle, että Ilkka Kurjenmäki nauttii edelleen hänen luottamustaan.

– Hänen kanssaan on käyty hyvä keskustelu. Olen muistuttanut, että esimiehen tehtävä on luoda puitteet oman tiimin häiriöttömälle työskentelylle. Tämä ei nyt ollut mennyt ihan hyvin, mutta uskon, että muutosta tapahtuu. Jokaisen on mentävä peilin eteen.

Kirkon perheneuvonnan jokainen keskus, myös Oulu, on Asikaisen mukaan sitoutunut perheneuvonnan eettisiin linjauksiin.

Lue 26.2. ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä, miten perheneuvojan työ ja julkiset kommentit eroavat Ilkka Kurjenmäen mielestä toisistaan.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.