Ortodoksiseen kirkkoon uusi piispa sunnuntaina, vihkimystä voi seurata Yle Radio 1:ssä ja verkossa

Suomen ortodoksisen kirkon tuleva Haminan piispa, Valamon luostarin entinen johtaja arkkimandriitta Sergei. Kuva: Vladimir Sokratilin

Suomen ortodoksinen kirkko saa sunnuntaina 16.1. neljännen piispan. Valamon luostarin johtajana aiemmin toiminut arkkimandriitta Sergei valittiin apulaispiispan tehtävään marraskuussa. Uuden piispan titteli on Haminan piispa ja hänen sijoituspaikkansa on Helsinki.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia vihkivät arkkimandriitta Sergein piispaksi Uspenskin katedraalissa Helsingissä. Liturgia alkaa kello 9 ja sitä voi seurata suorana verkkolähetyksenä Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube -kanavalta.

Yle myös radioi palveluksen. Sen ensimmäinen tunti kuullaan radiojumalanpalveluksen lähetyspaikalla Yle Radio 1:ssä kello 11–12, ja koko palvelus on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Koronapandemian vuoksi kutsuvieraita on paikalla vain vähän. Eläkkeellä olevista piispoista paikalle saapuu metropoliitta Panteleimon. Myös Ruotsin ja koko Skandinavian metropoliitta Kleopas sekä Kronstadtin piispa Nazari osallistuvat palvelukseen. Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanos lähettää edustajakseen rovasti Madis Pallin, kerrotaan ort.fi-sivustolla.

Piispan kanoninen virkaan nimittäminen tapahtuu jo lauantai-illan vigiliassa, joka alkaa kello 17. Myös sitä voi seurata YouTuben välityksellä.

Arkkimandriitta Sergei kirjoitti ylioppilaaksi Pieksämäen lukiosta 1984 ja valmistui Suomen ortodoksisesta pappisseminaarista pappiskandidaatiksi 1988. Hän suoritti asevelvollisuuden ja sai sotilaspapin koulutuksen 1988–1989.

Vuonna 1990 hän valmistui Joensuun yliopistosta ortodoksisen uskonnon aineenopettajaksi. Joulukuussa 1991 hänet vihittiin Valamon luostarissa viitankantajamunkiksi ja maaliskuussa 1992 munkiksi. Isä Sergei on vihitty diakoniksi vuonna 1992 ja papiksi 1995. Valamon luostarin johtajaksi hänet valittiin 1997.

Lue myös:

Suomen ortodoksisen kirkon uusi apulais­piispa on Valamon luostarin igumeeni, arkki­mandriitta Sergei

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.