Open Doors -järjestön mukaan kristittyjen ahdinko maailmassa syventynyt – Pohjois-Koreassa vaikein tilanne

Open Doors -järjestö julkaisi keskiviikkona tuoreimmat omaan kansainväliseen World Watch List –raporttiin perustuvat tuloksensa viime vuodelta kristittyihin kohdistuneista vainoista eri puolilla maailmaa. Järjestö arvioi, että 360 miljoonaa kristittyä maailmassa on vakavaksi luokiteltavan vainon kohteena.

Raportin mukaan 5621 kristittyä tapettiin viime vuonna uskoon liittyvistä syistä, heistä valtaosa Afrikan väkirikkaimmassa maassa Nigeriassa. Lisäksi kirkkoihin ja muihin kristillisiin rakennuksiin tehtiin 2110 hyökkäystä.

Vainon välineet lisääntyneet

Suomen Open Doors -järjestön ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen luetteli kristittyjen tilanteeseen vaikuttavia trendejä.

– Kristittyihin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja digitaalisen tekniikan hyödyntäminen yhtenä vainon välineenä esimerkiksi Kiinassa. Muita vaikuttavia ilmiöitä ovat autoritääristen hallintojärjestelmien lisääntyminen sekä Lähi-idän kristittyjen määrän jatkuva väheneminen.

Kristittyjen asemaa heikentää myös sellaisen nationalismin nousu, jossa siihen liitetään vain yksi uskonto. Tätä kehitystä on nähtävissä esimerkiksi Intiassa hindulaisuuden suhteen.

”Radikaali-islamistien terrori-iskuissa lähes 90 prosenttia uhreista on muslimeja”

Raportin julkistustilaisuuteen osallistunut Ulkopoliittisen instituutinvierailevan johtava asiantuntija Olli Ruohomäki korosti puheenvuoronsa aluksi islamin ja radikaali-islamilaisten ideologien välistä eroa.

– Radikaali-islamistien terrori-iskuissa lähes 90 prosenttia uhreista on muslimeja.

Hän totesi uskonnonvapauden korreloivan ylipäätään yhteiskunnallista kehitystä.

– Talebanien valtaannousu Afganistanissa on innoittanut muita jihadistisia liikkeitä, hän sanoi.

Ruohomäen mukaan epävakaus ruokkii terrorismia ja terrorismi puolestaan epävakautta. Hänen mukaansa ”ennuste on huono ja huonompaan suuntaan mennään.”

Kotimaan kysyttyä mahdollisesta myönteisestä kehityksestä kristittyjen tilanteen suhteen Miika Auvinen sanoi, että sitä on tapahtunut sekä Keniassa että Tansaniassa. Myös Qatarissa on nähtävissä myönteistä kehitystä.

– Ehkä osin jalkapallon MM-kisojen saaman huomion seurauksena, Auvinen sanoi.

Kansainvälinen, poliittisesti sitoutumaton kristillinen avustusjärjestö Open Doors perustettiin vuonna 1955 ja se toimii kristittyjen auttamiseksi 70 eri maassa. Suomessa järjestö aloitti toimintansa vuonna 2015. Järjestön perustaja, hollantilainen veli Andreas, Anne Van der Bijl, menehtyi viime vuoden syyskuussa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliTšekkikirkon ulkoasiain johtaja: Olemme kirkossa pitkään kohdanneet kommunistihallinnon seurauksia
Seuraava artikkeliHelsingin tuomiokapituli palkitsi arvonimin seitsemän muusikkoa

Ei näytettäviä viestejä